-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkongo demokratai surengė pirminius rinkimus, nepaisydami perspėjimo dėl saugumo

Honkongo prodemokratinės partijos šeštadienį surengė pirminius rinkimus, kad iškeltų kandidatus artėjantiems parlamento rinkimams iškelti, nors pusiau autonominio regiono vyriausybė įspėjo, kad ši procedūra galimai pažeidžia Kinijos primestą naująjį nacionalinio saugumo įstatymą.
Honkongo ir Kinijos vėliavos
Honkongo ir Kinijos vėliavos / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Kinija Honkongas

Tūkstančiai žmonių, nepaisydami didžiulio vasaros karščio, išsirikiavo prie neoficialių balsavimo punktų kelios valandos po to, kai policija surengė kratas rinkimus padėjusioje organizuoti sociologinių tyrimų organizacijoje.

„Kuo daugiau engiami Honkongo žmonės, tuo ryžtingesni tampa Honkongo žmonės“, – atsidarius 250 balsavimo punktų pareiškė vienas rinkimų organizatorių, prodemokratinio judėjimo aktyvistas ir teisininkas Benny Tai.

Anot organizatorių, per pirmąsias tris valandas savo balsą atidavė beveik 60 tūkst. žmonių.

„Įsigaliojus naujajam nacionalinio saugumo įstatymui niekas nežino, kiek prodemokratinių kandidatų bus leista dalyvauti artėjančiuose LEGCO (Įstatymų Leidžiamosios Tarybos) rinkimuose. Jie net gali būti diskvalifikuoti vyriausybės pagal naująjį įstatymą“, – netoli balsavimo punkto Ceung Kvan O rajone naujienų agentūrai AFP sakė pavarde Poon prisistačiusi 34 metų rinkėja.

„Branginu kiekvieną mūsų tebeturimą galimybę balsuoti už man patinkantį kandidatą. Tikiuosi, jog honkongiečiai galės parodyti vyriausybei, kad per balsavimą mūsų nepavyks paklupdyti“, – pridūrė moteris.

Ketvirtadienį duodamas interviu keliems kruopščiai parinktiems prokiniškiems laikraščiams konstitucijos ir žemyno reikalų ministras Erickas Tsangas perspėjo, kad prie preliminarinių rinkimų „organizavimo, planavimo ir dalyvavimo“ prisidedantys asmenys gali būti pripažinti įvykdę tokius nusikaltimus kaip separatizmas, ardomoji veikla ir susimokymas su užsienio jėgomis.

Pagal praėjusią savaitę pusiau autonominiame mieste įsigaliojusį Pekino parengtą naująjį įstatymą už tokius nusikaltimus kraštutiniu atveju baudžiama laisvės atėmimu iki gyvos galvos. Tokį žingsnį kinų vyriausybė atliko, reaguodama į pernai Honkongą krėtusius masinius protestus, neretai peraugdavusius į smurtą.

„Netoleruojami disidentai“

Minimas įstatymas yra esmingiausias Honkongo laisvių ir autonomijos pakeitimas nuo 1997 metų, kai Didžioji Britanija grąžino miestą Kinijai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Honkongas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Honkongas

Panašūs nacionalinio saugumo įstatymai pasitelkiami šalies žemyninėje dalyje persekiojant disidentus, o Honkongo policija jau yra areštavusi nemažai žmonių, reiškusius dabar neteisėtomis laikomas nuomones – pavyzdžiui, kad miestui reikia siekti didesnės autonomijos ar nepriklausomybės.

Prie preliminarių rinkių organizavimo prisidėjęs buvęs įstatymų leidėjas Au Nok-hinas pažymėjo, kad E. Tsango komentarai yra „nepagrįsti ir [išsakyti] be jokių teisėtų priežasčių“.

„Slopinimas, su kuriuo susidūrėme organizuodami preliminarius rinkimus įrodo, kad mūsų vyriausybė netoleruoja disidentų, kad ji nepriima įvairove ir tiesiogine visuotine rinkimų teise paremtos visuomenės“, – žiniasklaidai sakė Au Nok-hinas.

Miesto policija vėlai penktadienį surengė kratas Viešosios nuomonės tyrimų institute (PORI) – žinomoje sociologinių tyrimų organizacijoje, padėjusioje prodemokratinei stovyklai surengti balsavimą.

Policija pareiškė sureagavusi į pranešimą apie įsilaužimą į PORI kompiuterinį tinklą ir asmeninės informacijos neteisėtą nutekėjimą.

Instituto prezidento Roberto Chungo (Roberto Čungo) teigimu, pareigūnai nukopijavo kompiuterius failus, o jam pačiam buvo duotas „žodinis pažadas“, kad nebus naudojama informacija, nesusijusi su įtariamu nutekėjimu.

Tos kratos sukėlė susirūpinimą dėl rinkimų, tačiau R. Chungas patikino, jog balsavimo sistema yra saugi ir veikia teisėtai bei skaidriai.

„Preliminarūs rinkimai yra taikus, racionalus ir nesmurtinis būdas išreikšti viešąją nuomonę“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius