Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 02 /11:41

Honkongo lyderė kaltina JAV taikant dvigubus standartus dėl protestų

Honkongo lyderė antradienį apkaltino Jungtines Valstijas, kad šios taiko „dvigubus standartus“ reaguodamos į smurtinius protestus, ir įspėjo, kad Vašingtono planai įvesti prekybos suvaržymus šiam tarptautiniam finansų centrui pakenks patiems amerikiečiams. Pusiau autonominį Honkongą pernai septynis mėnesius purtė didžiuliai, dažnai smurtiniai demokratijos šalininkų protestai. Policija numalšino neramumus, per kuriuos sulaikė per 9 tūkst. žmonių.
Protestas Honkonge
Protestas Honkonge / „Scanpix“/AP nuotr.

Vašingtonas kritikavo Honkongo valdžios atsaką į demokratijos aktyvistų demonstracijas. Praėjusią savaitę JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad panaikins Honkongo specialųjį prekybos statusą, Pekinui paskelbus apie planus priimti griežtą nacionalinio saugumo įstatymą pusiau autonominiam miestui.

Antradienį Honkongo lyderė Carrie Lam pareiškė, kad toks Vašingtono žingsnis bus žalingas patiems amerikiečiams, ir pažėrė kritikos D.Trumpo administracijai už jos atsaką į Jungtines Valstijas krečiančius smurtinius protestus, kuriuose reikalaujama rasinio teisingumo.

„Pastarosiomis savaitėmis labai aiškiai matėme taikomus dvigubus standartus“, – žurnalistams sakė C.Lam, kurią Honkongo vadove paskyrė Pekinui lojalus komitetas.

„Žinote, kad Jungtinėse Valstijose vyksta riaušės, ir matome, kaip reaguoja vietos vyriausybės. Matėme, kokios pozicijos jie laikėsi, kai panašios riaušės vyko Honkonge“, – kalbėjo ji.

Kinijos ir Honkongo pareigūnai aktyviai išnaudoja JAV krečiančių neramumų temą propagandai, siekdami pateisinti savo griežtus veiksmus prieš demokratijos šalininkų protestus ir pagrįsti būtinybę priimti nacionalinio saugumo įstatymą.

Praėjusią savaitę Kinijos marionetinis parlamentas pritarė planui priimti minimą įstatymą, numatantį bausmes už atsiskyrimą, valstybės valdžios nuvertimą, terorizmą ir veiksmus, keliančius grėsmę nacionaliniam saugumui. Be to, šis įstatymas leis Kinijos saugumo agentams atvirai veikti Honkonge.

Pekinas tvirtina, kad šio įstatymo, kuris bus priimtas apeinant Honkongo parlamentą, reikia kovai su „terorizmu“ ir „separatizmu“.

Tuo tarpu oponentai būgštauja, kad šis teisės aktas bus naudojamas slopinti kitokią nuomonę, kaip tai vyksta autoritarinio režimo valdomoje žemyninėje Kinijoje, ir panaikins plačią miesto autonomiją.

Pagal „vienos šalies, dviejų sistemų“ modelį, dėl kurio buvo sutarta, kai Kinija 1997 metais perėmė Honkongą iš buvusios kolonijinės valdytojos Didžiosios Britanijos, Honkongui iki 2047-ųjų turi būti garantuojamos tam tikros laisvės, kurių neturi žemyninės Kinijos gyventojai.

Šis susitarimas leido Honkongui iškilti kaip pasaulinio lygio finansų centrui, o kinų bendrovėms suteikė prieigą kapitalui pritraukti.

Nusitaikyta į prekybą

Savo savaitinėje spaudos konferencijoje C.Lam sakė, kad Honkongas 23 metus nesugebėjo parlamente priimti nacionalinio saugumo įstatymų, todėl iniciatyvos teko imtis Pekinui.

„Nėra jokių pateisinančių aplinkybių, dėl kurių kokia nors vyriausybė, kokia nors ekonomika galėtų imtis sankcijų prieš Honkongą dėl visiškai teisėto centrinės vyriausybės, centrinės valdžios proceso, susijusio su sprendimu priimti įstatymus Honkongui, kuriais siekiama užtikrinti veiksmingesnę nacionalinio saugumo apsaugą“, – kalbėjo ji.

„Jie pakenks savo pačių interesams Honkonge“, – pridūrė C.Lam, turėdama galvoje JAV grasinimus suvaržyti prekybos privilegijas.

Honkongo lyderė sakė, kad apie 1 300 JAV įmonių veikia šiame finansų centre, o vertinant JAV prekybą su įvairiomis pasaulio valstybėmis ir teritorijomis, šalies prekybos su Honkongu perteklius yra didžiausias.

Ji taip pat pabrėžė, kad Honkongas be vizų įsileidžia amerikiečius ir kad tai nėra abipusė privilegija.

C.Lam plačiau nekomentavo, ar JAV paskelbus prekybos sankcijų, bevizis režimas galėtų būti panaikintas, tačiau kinų pareigūnai anksčiau yra sakę, kad bet kokie JAV žingsniai sulauks atsakomųjų priemonių.

Pagal 1992 metų įstatymą JAV traktuoja Honkongą kaip atskirą prekybos subjektą. Numatyta, kad miestas turės šį statusą, kol bus autonomiškas ir išsaugos pagrindines laisves.

Praėjusį mėnesį Valstybės departamentas pareiškė, kad Honkongas nebėra pakankamai autonomiškas, kad turėtų specialųjį statusą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius