Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkongo lyderė: teisės akto dėl Kinijos himno priėmimui bus teikiamas prioritetas

Honkongo vyriausybė „teiks prioritetą“ prieštaringai vertinamam įstatymo projektui, kuriuo siekiama kriminalizuoti Kinijos valstybės himno įžeidimą, antradienį sakė šio pusiau autonominio miesto lyderė.
Carrie Lam
Carrie Lam / „Scanpix“/AP nuotr.

Carrie Lam tai pareiškė praėjus kelioms dienoms po to, kai svarbaus parlamento komiteto, vertinančio teisės aktų projektus, pirmininke tapo prokiniškų pažiūrų įstatymų leidėja.

Kontroversišku įstatymo projektu siekiama užtikrinti, kad Honkongo gyventojai gerbtų Kinijos himną. Jis numato, kad už himno naudojimą komerciniais tikslais ar viešą ir tyčinį jo įžeidimą, pavyzdžiui, nušvilpimą futbolo varžybų metu, gali būti skirta iki 50 tūkst. Honkongo dolerių (beveik 6 tūkst. eurų) bauda ir iki trejų metų laisvės atėmimo.

„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Honkonge
„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Honkonge

Pernai Honkongą ilgiau nei pusmetį buvo paralyžiavę demokratijos šalininkų protestai, išprovokuoti prokiniškos stovyklos bandymų prastumti kitą teisės aktą, kuris būtų leidęs išduoti įtariamuosius žemyninei Kinijai. Galiausiai šio įstatymo projekto visgi buvo atsisakyta.

C.Lam antradienį sakė, kad vyriausiasis sekretorius ir kiti pareigūnai kreipėsi į prokiniškų pažiūrų įstatymų leidėją Starry Lee, pasiskelbusią svarbaus Honkongo įstatymų leidžiamosios tarybos komiteto, vertinančio įstatymų projektus prieš jų pateikimą parlamento balsavimui, pirmininke, kad pasikonsultuotų su ja dėl galimybės surengti antrąjį dviejų teisės aktų projektų svarstymą.

„Du teisės aktų projektai – dėl valstybės himno ir patentų įstatymo pakeitimų – nesvarstomi jau labai ilgai, – sakė C.Lam per spaudos konferenciją. – Taigi, mes tikimės, kad šiems projektams bus suteiktas prioritetas ir Įstatymų leidžiamoji taryba atnaujins jų svarstymą.“

Praėjusį penktadienį S.Lee perėmė minėto komiteto kontrolę, parlamente įsiplieskus aršiam ginčui dėl to, kas turėtų jam vadovauti. Įstatymų leidėjai iš demokratijos šalininkų stovyklos apkaltino S.Lee viršijus savo įgaliojimus.

VIDEO: Demokratijos siekiantys protestuotojai išėjo į gatves – policija juos malšina agresyviau

Šis komitetas be pirmininko buvo pusmetį. Pekinas kaltino demokratijos šalininkų stovyklai priklausantį komiteto vicepirmininką Dennisą Kwoką, kad jis piktnaudžiauja įgaliojimais, vilkindamas naujo pirmininko rinkimus, ir tokiu būdu blokuoja teisės aktų priėmimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius