Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Honkongo nacionalinio saugumo policija areštavo teisių gynėją Albertą Ho

Honkonge nacionalinio saugumo policija antradienį areštavo vieną garsiausių teisių gynėjų, esą dariusį spaudimą liudytojams, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis policijoje.
Žmogaus teisių aktyvistas Albertas Ho
Žmogaus teisių aktyvistas Albertas Ho / „AFP“/„Scanpix“

71 metų Albertas Ho anksčiau vadovavo jau išformuotai demokratijos šalininkų grupei „Honkongo aljansas“, tris dešimtmečius organizuodavusiai kasmetinius budėjimus 1989 metų žudynių Pekino Tiananmeno aikštėje aukoms atminti.

Šiam teisininkui jau gresia įkalinimas iki dešimties metų už „kurstymą užsiimti ardomąja veikla“ pagal nacionalinio saugumo įstatymą, kurį Pekinas Honkongui primetė 2020-aisiais, siekdamas užgniaužti didžiulius demokratijos šalininkų protestus.

A.Ho buvo areštuotas už tai, kad paleistas už užstatą, „kaip įtariama, trukdė liudytojams“, sakė šaltinis, kalbėjęs AFP su anonimiškumo sąlyga.

Byla dėl ardomosios veiklos dar turi būti svarstoma. Rugpjūtį A.Ho, beveik metus laikytas už grotų, buvo paleistas už užstatą, o tarp jo paleidimo sąlygų buvo bet kokių kalbų, keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui, draudimas.

Pagal Honkongo įstatymus pažeidus paleidimo už užstatą sąlygas iškart galimas areštas.

Pagal nacionalinio saugumo įstatymą Hongonge buvo areštuota ir daugiau garsių aktyvistų, įskaitant A.Ho brolį Fredą Ho, atstovavusį darbo teisių aktyvistei Elizabeth Tang Yin-Ngor.

E.Tang Yin-Ngor, Tarptautinės namų darbuotojų federacijos (IDWF) generalinė sekretorė, buvo areštuota dėl įtariamo „susimokymo su užsienio jėgomis“ – nusikaltimo pagal nacionalinio saugumo įstatymą.

Kai ji buvo paleista už užstatą, policija areštavo F.Ho ir jos seserį dėl įtariamo sąmokslo trukdyti bešališkai nagrinėti bylą.

Vėliau abu jie taip pat buvo paleisti už užstatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius