-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 11 /14:57

Honkonge prasiveržus pykčio bangai policija pašovė protestuotoją, kitas vyras padegtas

Honkonge per vienus smurtingiausių susirėmimų nuo daugiau kaip penkis mėnesius trunkančių neramumų pradžios vienas policijos pareigūnas pirmadienį ryte per tiesiogiai internetu rodytą incidentą pašovė kaukėtą protestuotoją, o per kitą incidentą vienas vyras buvo padegtas.
Protestas Honkonge
Protestas Honkonge / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Protestuotojai, kurie pradėjo akciją visam miestui paralyžiuoti, į šaudymą reagavo siautėjimu traukinių stotyse, barikadomis gatvėse ir parduotuvių siaubimu.

Per vieną ginčą kaukėtas užpuolikas degiu skysčiu apipylė ir padegė kitą vyrą. Ši siaubinga scena buvo nufilmuota mobiliaisiais telefonais, įrašai buvo greit išplatinti internete.

VIDEO: Honkonge atkartojant Baltijos kelio protesto akciją žmonės susikibo į 40 km ilgio grandinę

Policija paskelbė, kad išpuolį įvykdė protestuotojas, ir kaltino juodais rūbais vilkinčius „riaušininkus“ dėl virtinės kitų smurto aktų, įskaitant padegamosios bombos numetimą traukinio vagone.

Protestuotojai reiškė pasipiktinimą tuo, ką vadina pernelyg didele prieš juos naudojama policijos jėga.

„Dėl šio siautėjimo Honkonge nelaimi niekas“, – spaudos konferencijoje sakė policijos atstovas Johnas Tse, kuris pademonstravo žmogaus padegimo ir gaisro traukinyje vaizdo įrašus.

Minėtą šaudymą filmavo ir tiesiogiai per socialinį tinklą „Facebook“ transliavo vienas praeivis. Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip policininkas išsitraukė pistoletą Sai Van Ho rajone, mėgindamas sulaikyti kaukėtą vyrą protestuotojų blokuojamoje sankryžoje.

Tuo metu kitas neginkluotas kaukėtas vyras prisiartino prie pareigūno ir buvo pašautas į krūtinę. Jis parkrito ant žemės, susiėmęs už kairiojo šono.

VIDEO: Demokratijos siekiantys protestuotojai išėjo į gatves – policija juos malšina agresyviau

Po kelių akimirkų pasigirdo dar du šūviai, policininkui susigrūmus su kitu kaukėtu protestuotoju, o šis parkrito ant žemės. Abu jie buvo suimti pareigūnų.

Prie pirmojo parkritusio vyro matėsi kraujo klanas. Pašautojo kūnas iš pradžių atrodė be gyvybės ženklų, bet vėliau tas asmuo buvo nufilmuotas sąmoningas ir netgi mėginantis pabėgti.

Antrasis vyras sąmonės nebuvo praradęs ir šaukė savo vardą žurnalistams, kai jam buvo uždėti antrankiai.

Honkongo policija paskelbė, kad buvo panaudoti koviniai šaudmenys ir kad buvo pašautas vienas žmogus. Ligoninės pareigūnai sakė, kad po šio incidento buvo atvežti trys asmenys, tarp jų – 21 metų vyras su šautine žaizda.

Padegtas vyras į ligoninę buvo nuvežtas kritinės būklės, sakė J. Tse.

Stiprėjantis smurtas

Honkonge jau 24 savaites iš eilės vyksta vis smurtingesni mitingai, reikalaujant didesnių demokratinių laisvių. Tarptautinį finansų centrą apėmę demokratijos šalininkų protestai pablogino jo reputaciją.

Didžiajai Britanijai 1997 metais sugrąžinus Honkongą Kinijai, ši miestą valdo pagal principą „viena šalis, dvi sistemos“.

VIDEO: Honkongo įstatymų leidėjai, vėl trukdę lyderei, ištempti iš parlamento

Protestuotojai sako norintys sustabdyti Pekino kontrolės griežtinimą ir perdavimo metu duotų įsipareigojimų užtikrinti mieste didesnes laisves nei pagrindinėje Kinijos teritorijos dalyje eroziją.

Tačiau Pekinas atsisako nusileisti ir perspėjo, kad rengiasi įvesti dar griežtesnes saugumo priemones.

Protestuotojus siutina policijos veikimo modelis, kurį jie vadina brutaliu, ir pirmadienio šaudymo incidentas dar labiau įkaitino atmosferą.

„Nesuprantu, kodėl policija turi naudoti tokį brutalumą prieš nekaltus žmones. Manau, kad tai tiesiog beprasmiška, nevaldoma“, – naujienų agentūrai AFP sakė 22 metų IT specialistė pavarde Chan, po šaudymo prisidėjusi prie įpykusios minios Sai Van Ho rajone.

Pirmadienio incidentas yra trečias kartas, kai policija koviniais šaudmenimis šaudė į protestuotojus. Nė per vieną iš šių incidentų žmonės nežuvo.

Įtampa Honkonge jau buvo didžiulė penktadienį mirus 22 metų studentui, kuris prieš savaitę nukrito nuo automobilių stovėjimo aikštelės, kai policija prieš protestuotojus panaudojo ašarines dujas.

Po savaitgalį vykusių susirėmimų ir didžiulių tylių demonstracijų pirmadienio chaosas prasidėjo nuo kaukėtų protestuotojų grupelių protestų metropoliteno stotyse ir gatvėse rytinio piko valandą.

Tačiau internete išplitus šaudymo įrašui protestai staigiai išaugo.

Per pietų pertrauką centriniame miesto rajone, kur įsikūrę tarptautiniai konglomeratai ir prabangios parduotuvės, policija ašarinėmis dujomis vaikė tūkstančius protestuotojų, kurių daugelis vilkėjo biurų darbuotojų drabužius.

Protestuotojai skandavo „Žudikai!“ ir „Triados!“. Triadomis vadinamos nusikaltėlių gaujos.

Visą rytą įvairiuose rajonuose, įskaitant du universitetų miestelius, buvo naudojamos ašarinės dujos ir guminės kulkos.

Viename protestuotojų susirašinėjimo kanalais išplatintame vaizdo įraše matyti policijos pareigūnas, ne kartą bandantis savo motociklu užvažiuoti ant vienoje gatvėje susirinkusių protestuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius