-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkongo protestų lyderis Joshua Wongas: 17-metis, suvienijęs šimtus tūkstančių žmonių

Joshua Wongas – nevisiškai įprastas revoliucijos lyderis. Balsuoti galėsiantis tik po metų liaunas paauglys su storais akinių rėmeliais ir „bliūdelio“ šukuosena atrodo kaip įprastas studentas. Tačiau Honkongas ir Pekinas padarytų klaidą, jeigu į jį nekreiptų dėmesio tik dėl jo jauno amžiaus, rašo BBC.
Joshua Wongas
Joshua Wongas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Honkongas

J.Wongas gerai žino, kas tai yra protestas – jis yra įkūręs studentų protesto grupę „Scholarism“. 2012 m. jis sutelkė daugiau nei 100 tūkst. žmonių prieš Honkongo planus įvesti privalomą „patriotinį mokymą“ mokyklose.

Honkongo vyriausiasis administratorius Leung Chun-yingas tuomet negalėjo paprieštarauti tokiai milžiniškai miniai, dalis kurios pradėjo net bado streiką – jis atsisakė tokių mokymo planų. Tai buvo jo pirmasis susidūrimas su J.Wongu, kuris dabar dar didesnį skaičių žmonių subūrė dėl dar fundamentalesnio tikslo – demokratijos.

J.Wongas yra tapęs tikru galvos skausmu Pekinui. Jo valdoma žiniasklaida jaunuolį net vadina ekstremistu. Tačiau Honkonge jis yra politikos superžvaigždė

Egzaminų rezultatai

J.Wongas yra tapęs tikru galvos skausmu Pekinui. Jo valdoma žiniasklaida jaunuolį net vadina ekstremistu. Tačiau Honkonge jis yra politikos superžvaigždė.

Savo „karjerą“ protestuodamas jis pradėjo sulaukęs vos 13 metų – kai valdžia planavo nutiesti greitaeigio traukinio bėgius tarp Honkongo ir žemyninės Kinijos.

Po dvejų metų jis įkūrė „Scholarism“, sėkmingai oponavo valdžiai ir nuolat buvo dėmesio centre. 2014 m. jis jau buvo taip gerai žinomas, kad net buvo surengta spaudos konferencija, kurioje jis pranešė savo stojimo į universitetą egzaminų rezultatus. Pats J.Wongas prisipažino, kad toks renginys jį privertė jaustis labai nejaukiai.

Ašarinės dujos

Nors jam buvo tik 8 mėnesiai, kai Didžioji Britanija Honkongą atidavė Kinijai, J.Wongas labai aistringai priešinasi griežtos rankos politikai, kurią palaipsniui jo namuose mėgina įgyvendinti Pekinas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joshua Wongas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joshua Wongas

2014 m. rugsėjo pabaigoje J.Wong vadovavo protestams, kurių metu okupuotos valdžios pastato prieigos. Kitą dieną daugiau nei 60 žmonių buvo suimti, tarp jų – ir J.Wongas. Jis buvo laikomas 40 valandų, ir vis dar tebėra tyrimo subjektas.

Jo sulaikymas tik įpylė žibalo – prie protestuotojų prisijungė dešimtys tūkstančių žmonių.

Pats J.Wongas kvestionuoja savo naująjį protestų lyderio statusą. „Facebook“ jis praėjusią savaitę parašė, kad iš daugelio žmonių girdi, jog Honkongas pasikliauja juo.

„Jaučiuosi nejaukiai ir net mane erzina, kai girdžiu tokias pagyras. Kai kentėjote nuo ašarinių ir pipirinių dujų, tačiau vis tiek nusprendėte tęsti protestą nepaisant valdžios pastangų jį užgniaužti, aš negalėjau nieko padaryti – tik spoksoti į tuščias areštinės sienas ir jaustis bejėgiu,“, – rašė jis.

Jis yra minimas Kinijos dokumentuose, kuriuose įvardijami grėsmę Kinijos stabilumui keliantys asmenys

Grėsmė Kinijai?

Viduriniosios klasės šeimoje gimęs J.Wongas sakė, kad jo tėvai Grace ir Rogeris jį yra supažindinę su socialine netetisybe, tačiau nei jis pats, nei tėvai tikrai nėra radikalai. Paprastai jie vengia žiniasklaidos – į ją kreipėsi tik norėdami viešai paprašyti paleisti jų sūnų. 

Gegužės mėnesį J.Wongas sakė: „Aš esu paprastas žmogus. Mano gyvenime yra daugiau visko nei vien politika ir aktyvizmas. Aš iš tikrųjų beveik nekalbu apie politiką mokykloje. Net ne visi mokiniai žino, ką aš veikiu“. Žinoma, tai jau yra pasikeitę.

J.Wongas mano, kad jis yra minimas Kinijos dokumentuose, kuriuose įvardijami grėsmę Kinijos stabilumui keliantys asmenys. Toks Pekino dėmesys jo negąsdina. CNN jis pareiškė: „Į kiekvieną mūšį turi žvelgti taip, lyg jis galėtų būti paskutinis – tik tuomet turėsi ryžto kovoti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius