-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkongo teismas nesutiko paleisti už užstatą demokratiją remiančio magnato Jimmy Lai

Honkongo aukštasis teismas antradienį nurodė palikti suimtą demokratijos šalininką žiniasklaidos magnatą Jimmy Lai, palaikęs prokurorų siūlymą per pirmąjį teisinį išbandymą Pekino primestam naujajam nacionalinio saugumo įstatymui.
Jimmy Lai
Jimmy Lai / „Scanpix“/AP nuotr.

Ši svarbi byla atspindi dramatiškus Honkongo teisinių tradicijų pokyčius įsigaliojus saugumo įstatymui ir Pekinui stengiantis nuslopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas svarbiame tarptautinių finansų centre.

73 metų J.Lai, prodemokratinės pakraipos dienraščio „Apple Daily“ savininkas, yra vienas iš daugiau kaip 100 aktyvistų, suimtų pagal pernai birželį įsigaliojusį nacionalinio saugumo įstatymą, taip pat iškiliausias veikėjas tarp asmenų, kuriems buvo skirtas ikiteisminis areštas.

Jis kaltinamas „susimokymu su užsienio jėgomis“ – vienu iš naujai apibrėžtų nusikaltimų – nes esą ragino įvesti sankcijas Honkongui ir Kinijai.

Nacionalinio saugumo įstatymas reikšmingiausiai keičia žemyninės Kinijos santykių su pusiau autonominiu Honkongu pobūdį nuo šios buvusios Jungtinės Karalystės kolonijos sugrąžinimo 1997 metais.

Juo numatoma baudžiamoji atsakomybė už įvairias politines pažiūras, taip pat panaikinama ankstesnė skirtis tarp žemyninės Kinijos ir Honkongo teisinių sistemų.

Pekino parašytas ir pernai birželį dekretu primestas teisės aktas pirmąkart leido žemyninės Kinijos saugumo tarnybų agentams atvirai veikti Honkonge ir netgi nustato Kinijos jurisdikciją sprendžiant kai kurias bylas.

Antradienį paskelbtas teismo sprendimas daugiausiai susijęs su galimybe paleisti J.Lai už užstatą.

Tokia galimybė, suteikiama nesmurtiniais nusikaltimais kaltinamiems asmenims, iki šiol buvo Honkongo teisinės sistemos ypatybė.

Tačiau nacionalinio saugumo įstatymas šią sąlygą panaikino.

Įstatyme numatoma, kad „paleidimas už užstatą negali būti taikomas įtariamajam arba kaltinamajam baudžiamojoje byloje, nebent teisėjas turi pakankamą pagrindą manyti, kad [asmuo] nebesiims veiksmų, keliančių pavojų nacionaliniam saugumui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius