Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkongo teismas pradeda nagrinėti didžiausią nacionalinio saugumo bylą miesto istorijoje

Honkongo teismas antradienį pradėjo nagrinėti didžiausią miesto istorijoje nacionalinio saugumo bylą po 15 mėnesių trukusių ikiteisminių procedūrų, kurių metų 47 kaltinamuosius buvo atsisakyta paleisti už užstatą.
Honkongo, Kinijos vėliavos
Honkongo, Kinijos vėliavos / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Honkongas Teismas

Pagal saugumo įstatymą, kurį Pekinas primetė 2020 metais po didžiulių, kartais smurtinių prodemokratinio judėjimo protestų, dešimtys demokratijos šalininkų atidūrė teisiamųjų suole dėl įtariamo „sąmokslo vykdyti ardomąją veiklą“ už neoficialių pirminių rinkimų organizavimą.

Pagal saugumo įstatymą perversmas yra vienas iš keturių pagrindinių nusikaltimų, už kuriuos gali būti baudžiama įkalinimu iki gyvos galvos.

Tarp 24–66 metų amžiaus kaltinamųjų yra demokratiškai išrinktų įstatymų leidėjų ir savivaldos tarybų narių, taip pat profsąjungų veikėjų, mokslininkų ir kitų asmenų. Pagal politines pažiūras jie – nuo nuosaikių reformistų iki radikalaus lokalizmo šalininkų.

Pirmą kartą byla teismui buvo perduota 2021 metų kovą. Tuomet teismas atsisakė paleisti už užstatą daugumą iš 47 kaltinamųjų per keturių dienų trukmės posėdžių maratoną. Jam vadovavo vyriausybės parinktas teisėjas, besispecializuojantis nacionalinio saugumo bylose.

Per pastaruosius 15 mėnesių daugumai ikiteisminio tyrimo posėdžių buvo taikomi nušvietimo apribojimai, nors jie vyko viešu formatu. Teismas kelis kartus atmetė kaltinamųjų ir žurnalistų prašymus panaikinti šias priemones.

Artimieji ir teisiniai atstovai naujienų agentūrai AFP sakė, kad dėl neskaidrumo kaltinamieji liko „nusivylę ir išsekę“, o prokurorai turėjo galimybę „keisti žaidimo taisykles“.

Po pusketvirtos dienos trukusios sesijos, kuri prasidėjo praėjusią savaitę ir baigėsi antradienį, vyriausiasis magistratas Peteris Law, vienas iš nacionalinio saugumo bylas nagrinėjančių teisėjų, visus 47 kaltinamuosius, išskyrus vieną, perdavė aukštesnės instancijos teismui.

Praėjusį trečiadienį P.Law paskelbė, kad teismui buvo perduoti 17 teisiamųjų. Tarp jų buvo veteranas aktyvistas Leung Kwok-hungas, pravarde „Ilgaplaukis“, taip pat advokatas Lawrence'as Lau ir aktyviste tapusi žurnalistė Gwyneth Ho.

Dar 29 kaltinamieji, įskaitant teisės tyrėją Benny Tai, kuris taip pat buvo vienas iš 2014 metų protestų judėjimo „Occupy Central“ lyderių, buvo perduoti pirmadienį ir antradienį.

Remiantis magistratų potvarkių, kaltės nepripažinimo pareiškimą padarę kaltinamieji stos prieš aukštesnės instancijos teismą, o pripažinusieji savo kaltę lauks nuosprendžio.

Vienas nenuteistas kaltinamasis prie likusiųjų prisijungs vėliau, po tolesnio proceso magistratų teisme.

Honkongo teisinė sistema atsidūrė dėmesio centre, stebėtojams vertinant, ar ji gali likta nepriklausoma, Kinijai susidorojant su disidentais drakonišku saugumo įstatymu.

Per pastaruosius dvejus metus nuo šio teisės akto įsigaliojimo buvo sulaikyti daugiau kaip 180 žmonių, dauguma jų – aktyvistai, profsąjungų nariai ir žurnalistai. 115 šių veikėjų buvo patraukti atsakomybėn.

Trys vyrai buvo pripažinti kaltais ir pasiųsti už grotų nuo 43 mėnesių iki devynerių metų. Vienas iš jų antradienį siekė apskųsti jam skirtą 69 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, o teismas atidėjo sprendimo priėmimą iki rugsėjo pradžios.

Šiuo metu teisiami 47 asmenys yra didžiausia kaltinamųjų grupė vienoje byloje pagal saugumo įstatymą.

Miesto valdžios teigimu, šis teisės aktas sėkmingai sugrąžino stabilumą į finansų centrą, kurį 2019 metais septynis mėnesius iš eilės trikdė masiniai protestai, kartais peraugdavę į smurtą.

Tačiau kritikai mano, kad įstatymas suvaržė pilietines laisves ir politinį pliuralizmą, kuriuo anksčiau garsėjo Honkongas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius