-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkongo žurnalistikos veteranas sulaikytas dėl „kurstymo maištauti“

Iškilus Honkongo žurnalistas pirmadienį buvo sulaikytas saugumo policijos dėl įtariamo sąmokslo skelbti „medžiagą su antivyriausybine agitacija“, pranešė policija.
Honkongo, Kinijos vėliavos
Honkongo, Kinijos vėliavos / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Honkongas Kinija

Šis sulaikymas yra naujausias smūgis vietos žiniasklaidai Honkonge, kuris pasauliniame spaudos laisvės indekso reitinge smarkiai smuko žemyn, Pekinui vykdant plataus masto susidorojimo su kitaminčiais kampaniją.

54 metų žurnalistas ir žurnalistikos dėstytojas Allanas Au buvo sulaikytas pirmadienį apyaušriu per Honkongo nacionalinio saugumo policijos reidą, pranešė vietos žiniasklaida.

Policijos aukšto rango šaltinis naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad A.Au sulaikytas dėl kaltinimų „sąmokslu skelbti medžiagą su antivyriausybine agitacija“.

Vėliau policija išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad dėl tokio kaltinimo buvo sulaikytas 54 metų vyras, tačiau jo neįvardijo. Tai įprasta policijos praktika Honkonge.

„Gali būti daugiau areštų“, – įspėjama pranešime.

A.Au anksčiau buvo prodemokratinės interneto naujienų svetainės „Stand News“ skiltininkas. Šis portalas pernai gruodį nutraukė veiklą, kai valdžia įšaldė bendrovės turtą, remdamasi Pekino primestu drakonišku nacionalinio saugumo įstatymu.

Dar du „Stand News“ žurnalistai jau anksčiau buvo apkaltinti raginimais maištauti.

Kaltinimai pagal nacionalinio saugumo įstatymą buvo pareikšti ir kalinamam prodemokratinės žiniasklaidos magnatui Jimmy Lai bei šešiems buvusiems pernai uždaryto prodemokratinio laikraščio „Apple Daily“ vadovams.

„Apple Daily“ ilgą laiką buvo rakštis Pekino pašonėje, nes tvirtai palaikė Honkongo prodemokratinį judėjimą ir aštriai kritikavo autoritarinę Kinijos vadovybę. Pastaroji neslėpė noro uždaryti šį leidinį ir galiausiai jį parklupdė, pasinaudodama nacionalinio saugumo įstatymu.

Netrukus po to, kai „Stand News“ nutraukė veiklą, A.Au savo „Facebook“ paskyroje kasdien ėmė rašyti „labas rytas“, kad patvirtintų, jog yra saugus.

A.Au, vienas iš labiausiai patyrusių Honkongo apžvalgininkų, 2005 metais pelnė Stanfordo universiteto Johno S.Knighto žurnalistikos stipendiją. Jis taip pat yra įgijęs mokslo daktaro laipsnį Kinijos universitete Honkonge.

2017 metais A.Au išleido knygą apie cenzūrą Honkonge „Freedom Under 20 Shades of Shadow“.

Jis daugiau nei dešimtmetį dirbo Honkongo visuomeniniame radijuje ir televizijoje (RTHK), kur vedė aktualijų laidą.

Tačiau pernai A.Au buvo atleistas, valdžiai paskelbus apie RTHK pertvarką, pavertusią visuomeninį transliuotoją panašesniu į Kinijos valstybinę žiniasklaidą.

Kolonijinis palikimas

Baudžiamąją atsakomybę už kurstymą maištauti numatantis įstatymas, pirmą kartą parengtas Honkongo kolonijinės valdytojos Didžiosios Britanijos 1938 metais, ilgą laiką kritikuotas kaip teisės aktas, nukreiptas prieš žodžio laisvę. Jį kritikavo ir daugelis propekiniškų vietos laikraščių, kurie dabar uoliai giria jo taikymą.

Iki 1997-ųjų, kai miestas buvo sugrąžintas Kinijai, jis dešimtmečius nebuvo taikomas, nors nebuvo panaikintas.

Policija ir prokurorai vėl ėmė jį taikyti po 2019 metais Honkongą septynis mėnesius krėtusių didžiulių ir kartais smurtinių demonstracijų už demokratiją.

Per dvejus pastaruosius metus kaltinimai kurstymu maištauti buvo pareikšti daugybei žurnalistų, profsąjungų narių, aktyvistų, eilinių piliečių ir vienai buvusiai popmuzikos žvaigždei.

Kaltinimas kurstymu maištauti neįtrauktas į drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą, kurį Pekinas primetė Honkongui 2020 metais. Tačiau teismai jį traktuoja kaip nusikaltimą nacionaliniam saugumui, todėl kaltinamieji paprastai nepaleidžiami už užstatą ir laukia teismo už grotų.

Kitą mėnesį propekiniškas komitetas turėtų išrinkti naująjį Honkongo lyderį. Realiausiu pretendentu pakeisti kadenciją baigiančią Honkongo administracijos vadovę Carrie Lam laikomas buvęs saugumo vadovas Johnas Lee, vadovavęs policijos atsakui į 2019 metų protestus ir vėlesnėms represijoms.

Pirmadienį paklaustas, ar A.Au suėmimas pablogins spaudos laisvės padėtį, J.Lee atsisakė komentuoti, nurodęs, kad visi tyrimai turi būti atliekami nepriklausomai.

C.Lam taip pat atsisakė komentuoti A.Au sulaikymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius