-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Estiją atskrido modernūs JAV naikintuvai F-35

Į NATO narę Estiją antradienį atskrido du modernūs JAV karo lėktuvai F-35. Jie dalyvaus NATO pratybose. Šie lėktuvai pirmą kartą dislokuojami Europos žemyninėje dalyje.
Į Estiją atskrido modernūs JAV naikintuvai F-35
Į Estiją atskrido modernūs JAV naikintuvai F-35 / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šį mėnesį JAV karinės oro pajėgos buvo dislokavusios savo F-35 flotilę Britanijos salose, kad užtikrintų JAV sąjungininkų britų saugumą Rusijos agresyvumo akivaizdoje.

Šie radarais sunkiai aptinkami lėktuvai, pakilę iš Didžiosios Britanijos karališkųjų oro pajėgų bazės, antradienį nutūpė Estijos karinių oro pajėgų bazėje Emaryje.

NATO oro pajėgų vadavietės vado pavaduotojas, aviacijos maršalas Stuartas Evansas sakė, kad F-35 lėktuvai bus pagrindinės karinio aljanso jėgos, ginančios savo narių oro erdvę.

Šie lėktuvai dalyvauja brangiausių Pentagono ginklų programoje, kuri verta apie 400 mlrd. JAV dolerių.

Kaip anksčiau pranešė estų nacionalinis transliuotojas ERR, radarais sunkiai susekami lėktuvai „F-35 Lightning II“ buvo kelioms savaitėms pasiųsti į Europą dalyvauti mokomuosiuose skrydžiuose kartu su kitais JAV ir NATO kariniais lėktuvais.

Šie naujausi JAV kariniai orlaiviai gali būti naudojami kaip naikintuvai, žvalgybos lėktuvai arba taktiniai bombonešiai.

JAV karinės oro pajėgos nurodė, kad amerikiečiai planuoja nuolat dislokuoti šio tipo lėktuvus Europoje nuo 2020 metų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Į Estiją atskrido modernūs JAV naikintuvai F-35
AFP/„Scanpix“ nuotr./Į Estiją atskrido modernūs JAV naikintuvai F-35

Pernai liepą JAV generolas Herbertas Carlisle'as Atstovų Rūmų ginkluotųjų pajėgų komitetui perdavė kariškių norą bent laikinai pasiųsti F-35 naikintuvus vykdyti Baltijos šalių oro policijos misiją.

Šie naujausi JAV kariniai orlaiviai gali būti naudojami kaip naikintuvai, žvalgybos lėktuvai arba taktiniai bombonešiai.

Vasarį paskelbtame interviu žurnalui „The National Interest“ generolas sakė, kad šio F-35 dislokavimo tikslas – pasiųsti signalą potencialiems priešininkams, tarp jų ir Rusijai.

Atstovų Rūmų komiteto posėdyje H.Carlisle'as aiškino, kad F-35 dislokavimas Europoje ir kituose strategiškai svarbiuose taškuose (kaip ir anksčiau priimtas sprendimas dislokuoti Europoje naikintuvus F-22) yra priemonė, padedanti užkirsti kelią potencialiai Rusijos agresijai.

„Praėjusį rudenį išsiuntus į Europą F-22, buvo paskelbta žinia, – pažymėjo kariškis. – Išsiuntus F-35, būtų padrąsinti draugai ir sąjungininkai. Tai potencialių priešininkų atgrasymo priemonė. Tikrai nemanau, kad tai provokuoja.“

H.Carlisle'o teigimu, sunkiai susekami naikintuvai „F-22 Raptor“ yra geriausia pasaulyje kovos su kitais orlaiviais priemonė, o F-35 – geriausi pasaulyje naikintuvai, galintys atakuoti antžeminius taikinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius