Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš srovę: į kovą prieš skiepus nuo COVID-19 Lenkijoje stoja net valdantieji

Lenkijoje įsteigtas naujas judėjimas prieš skiepus nuo koronaviruso, tarp kurio iniciatorių yra net valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) narių. Šios politinės jėgos lyderiai anksčiau perspėjo, kad už tokius veiksmus ateityje politikai gali būti šalinami iš rinkiminių sąrašų, rašo „Notes from Poland“.
Protestas prieš vakcinaciją Lenkijoje
Protestas prieš vakcinaciją Lenkijoje / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

„Lenkija yra viena“ (Polska jest jedna) judėjimas susikūrė sekmadienį, rugsėjo 27 dieną, Silezijos Siemianovicų mieste. Vienas jo įkūrėjų – miesto meras Rafalas Piechas, o kita – Maria Siarkowska, parlamentarė, priklausanti Lenkijos valdančiajai partijai PiS.

„Esame pasiruošę kovoti už laisvę, mūsų teises ir orumą. Kovoti prieš skirstymą“, – Lenkijos žiniasklaidai sakė R.Piechas.

Jis tikino, kad valdžios tikslas šiuo metu yra padalinti visuomenę į skiepytus ir neskiepytus.

Judėjimo paviešintame vaizdo įraše jo šalininkai, tarp kurių ir M.Siarkowska, kreipėsi į šalies prezidentą Andrzejų Dudą su reikalavimu „vetuoti visus įstatymus, pažeidžiančius žmogaus teises ir laisves“.

Judėjimo šalininkai perspėjo, kad vyriausybė neva svarsto įvesti priverstinį skiepijimą. Jie taip pat kritikuoja anksčiau taikytus apribojimus dėl koronaviruso.

Tiesa, kol kas Lenkijos vyriausybė atmeta mintį dėl priverstinės vakcinacijos. Vietoj to valdžia nori paskatinti visuomenę skiepytis siūlydama loteriją visiškai vakcinuotiems asmenims. Loterijoje galima laimėti milijoną zlotų (daugiau nei 200 tūkst. eurų).

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš vakcinaciją Lenkijoje
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš vakcinaciją Lenkijoje

Vis dėlto dalis Lenkijos politikų, tarp jų – ir PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis, perspėjo, kad neskiepytiems žmonėms gali būti įvesti nauji ribojimai.

R.Piechas įsitikinęs, kad tokie veiksmai reiškia netiesioginę prievartą.

R.Piechas: Esame pasiruošę kovoti už laisvę, mūsų teises ir orumą. Kovoti prieš skirstymą.

Kiti Lenkijoje žymūs asmenys, palaikantys naująjį judėjimą prieš skiepijimą, yra žurnalistai Witoltas Gadowkis ir Janas Pospieszalskis.

Pastarasis neseniai neteko savo laidos, transliuojamos per nacionalinę televiziją TVP, už tai, kad „skatino prieš skiepus taikomą isteriją ir kritiką šalies valdžiai dėl jos pasirinktų būdų kovoti su pandemija“.

„Jei kas nors bando sakyti tiesą, ar jis turi būti skandinamas? Kur judame?“ – klausė judėjimo prieš vakcinaciją įkūrėjas R.Piechas.

Tiesa, jis tikino nesantis visiškai prieš skiepus ir sakė, kad jo žmona ir vaikai yra pasiskiepiję nuo kitų ligų. Pasak miesto mero, vakcina nuo koronaviruso kelia jam nerimą, nes „kol kas neaišku, kokių pasekmių po skiepo gali būti ateityje“.

„Lenkija yra viena“ judėjimo šalininkų gretose atsirado ir mažiausiai keturi gydytojai. Vienas jų – Zbigniewas Halatas, kuris devintajame dešimtmetyje buvo Lenkijos sveikatos apsaugos viceministru.

Kaip ir kitose šalyse, Lenkijoje didėja besipriešinančių skiepams nuo koronaviruso. Praėjusį mėnesį tūkstančiai lenkų išėjo į gatves protestuodami prieš suvaržymus dėl pandemijos.

Negana to, Lenkijoje taip pat įvykdytas išpuolis prieš vakcinavimo centrą, o viena grupė žmonių įsiveržė į našlaičių prieglaudą norėdama neleisti skiepyti ten esančių vaikų.

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų parlamentarai perspėjo Lenkijos sveikatos apsaugos ministrą Adamą Niedzielskį, kad jis bus pakartas už vyriausybės vykdomą kovą su pandemija. Ministrui neseniai suteikta papildoma apsauga.

Tuo metu valdančiosios partijos PiS frakcijos Seime vadovas Ryszardas Terleckis perspėjo kolegas, kad ateityje tie, kurie atvirai pasisakys prieš vakcinas nuo koronaviruso, nebus įtraukiami į rinkiminius sąrašus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius