Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 06 /16:49

Į pabaigą einančią Filipinų prezidento rinkimų kampaniją aptemdė kaltinimai machinacijomis

Varžovai Filipinų rinkimuose penktadienį apsikeitė kaltinimais dėl machinacijų ir balsų klastojimo, į paskutinį etapą įžengus įtemptai kampanijai, kaip prognozuojama, atvesiančiai į valdžią buvusio diktatoriaus Ferdinando Marcoso sūnų.
Rinkimų agitacija Filipinuose
Rinkimų agitacija Filipinuose / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Filipinai Rinkimai

Po kelis mėnesius trukusio įnirtingo agitavimo, kurį lydėjo nesiliaujanti dezinformacija ir bandymai išteisinti smurtinę šalies istoriją internete, kandidatai Ferdinandas Marcosasc jaunesnysis ir Leni Robredo apkaltino vienas kitą nešvaria taktika.

Prognozuojama, kad F.Marcosas jaunesnysis – velionio diktatoriaus ir dėl valstybės lėšų grobstymo liūdnai pagarsėjusios pirmosios ponios Imeldos Marcos – sūnus pirmadienį triumfuos rinkimuose.

Penktadienį F.Marcoso jaunesniojo štabas paragino šalininkus „apsaugoti savo balsus“ nuo numanomų bandymų klastoti balsus.

„Mes jau laimėjome! – pareiškė kandidatas. – Tiesiog pasistenkite pirmadienį apsaugoti balsus. Nemiegokite... Žinome, kad kai miegame, nutinka daug nepageidautinų dalykų.“

F.Marcoso jaunesniojo bendražygiai taip pat apkaltino L.Robredo „toksiška, skaldančia ir kandžia“ politika, taip pat sąsajomis su šešėlinėmis politinėmis jėgomis.

Agitacijos metu L.Robredo žadėjo spręsti įsisenėjusią korupcijos problemą Filipinų politikoje.

57 metų teisininkė ir dabartinė viceprezidentė užsitikrino progresyvių jaunų filipiniečių paramą.

Nors sociologai pranašauja pergalę F.Marcosui jaunesniajam, tik nedaugelis yra pasirengę visiškai atmesti L.Robredo kandidatūrą, nes sklando gandai, kad skelbiamos apklausos nėra tikslios. Šiuo metu spėjama, kad už ją pasiruošę balsuoti 23 proc. rinkėjų, o už jos varžovą – 56 procentai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leni Robredo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leni Robredo

Penktadienį L.Robredo rinkimų štabas ėmėsi teisinių veiksmų, siekdamas atremti potencialiai diskredituojančias kalbas, kad viceprezidentė palaiko ryšius su Komunistų partija.

Neįrodytų įtarimų, kad šios partijos įkūrėjas Jose Maria Sisonas, gyvenantis tremtyje Nyderlanduose, yra kandidatės kampanijos patarėjas, neseniai vėl pasirodė su F.Marcosu jaunesniuoju susijusioje žiniasklaidoje.

Prokuratūrai pateiktame skunde L.Robredo atstovas Barry Gutierrezas šiuos kaltinimus pavadino „sufabrikuotais“ ir „išgalvotais“.

„Tuo buvo peržengta riba“, – žurnalistams sakė B.Gutierrezas.

„Tai ne vaizdo tinklaraštininkas, tai ne koks nors atsitiktinis nuomonės formuotojas, skelbiantis kritiką socialiniuose tinkluose. Tai tariamai yra gerbiamas žurnalisto profesijos atstovas“, – pridūrė jis.

Diktatūros aidai

Nepaisant įrodymų trūkumo, minėti kaltinimai plačiai pasklido Filipinuose itin populiariame socialiniame tinkle „Facebook“ ir sulaukė šimtų tūkstančių reakcijų.

Rinkimų kampanijos metu internete padaugėjo dezinformacijos, skirtos diskredituoti L.Robredo kaip kvailą, nedraugišką ir net esančią komunistinių pažiūrų.

Filipinuose jau ne vieną dešimtmetį tęsiasi maoistų sukilimas.

Į valdžią atėjus dabartiniam prezidentui Rodrigui Duterte šalyje suintensyvėjo „raudonųjų etikečių“ klijavimas. Ši praktika, kai kas nors apkaltinamas slapta prijaučiant komunistams, nulėmė daugelio aktyvistų, žurnalistų ir teisininkų nužudymą.

„Scanpix“/AP nuotr./Rodrigo Duterte
„Scanpix“/AP nuotr./Rodrigo Duterte

Penktadienį L.Robredo sureagavo į šį kaltinimą pareiškimu, kad F.Marcosas jaunesnysis yra „melagis“.

„Man gaila jo apgautų filipiniečių“, – centriniame Sorsogono mieste žurnalistams sakė kandidatė.

Kaltinimai L.Robredo primena F.Marcoso vyresniojo priešų diskreditavimo taktiką: jis pateisindavo savo diktatorišką valdymą ir užsitikrindavo JAV paramą Šaltojo karo metais, išpūsdamas „raudonojo pavojaus“, siekiančio bet kokiomis priemonėmis užvaldyti šalį, šmėklą.

Didžiąją rinkimų kampanijos dalį F.Marcosas jaunesnysis vengė detalizuoti savo politines pažiūras – vietoje to jis pozicionavo save kaip vienintelį kandidatą, galintį „suvienyti“ tautą.

Jis taip pat vaizdavo savo tėvo valdymą kaip aukso amžių, nors tuo metu šalyje buvo masiškai pažeidinėjamos žmogaus teisės, klestėjo korupcija, ekonomiką ištiko krachas, o vyriausybės veiksmus smerkė užsienio valstybės.

Užkulisiuose diktatoriaus sūnus subūrė galingą šalies valdančiųjų šeimų koaliciją, pajėgią užsitikrinti ištisų rinkėjų blokų paramą.

F Marcoso jaunesniojo kandidatė į viceprezidentus yra Sara Duterte – kadenciją baigiančio prezidento dukra. R.Duterte Filipinuose turi didelį palaikymą dėl savo tiesmuko politinio stiliaus ir kruvino karo su narkotikų platintojais. Žmogaus teisių grupių duomenimis, nuo šios kampanijos pradžios be teismo buvo nužudyti jau dešimtys tūkstančių žmonių.

Penktadienį abiejų kandidatų štabai pažadėjo atverti ekonomiką po COVID-19 karantino, investuoti į infrastruktūrą ir tęsti R.Duterte „kampaniją prieš nelegalius narkotikus ir nusikalstamumą“. Šią kampaniją tiria Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT).

F.Marcoso jaunesniojo prezidentavimo perspektyva sukėlė nerimą žmogaus teisių grupėms bei Katalikų Bažnyčios vadovams, abejojantiems jo atsidavimu demokratijai. Taip pat nuogąstaujama, kad jo administracija susilpnintų valdžios veiksmų kontrolę bei padidintų korupciją.

Šeštadienį, paskutinę rinkimų kampanijos dieną abi stovyklos surengs didžiulius mitingus sostinėje Maniloje, kur, kaip spėjama, šimtai tūkstančių žmonių susirinks vos keliu kilometrų atstumu, kad palaikytų savo politinius dievaičius ir pasimėgautų filipinietiška popmuzika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius