Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 29 /17:55

Į pirmąjį posėdį susirinko naujos sudėties Ukrainos parlamentas

Naujos sudėties Ukrainos parlamentas, kuriame vyrauja įstatymų leidėjai, ištikimi prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, ketvirtadienį susirinko į pirmąjį posėdį, šalies lyderiui siekiant, kad būtų greitai leidžiami nauji teisės aktai ir suformuota vyriausybė.
Į pirmąjį posėdį susirinko naujos sudėties Ukrainos parlamentas
Į pirmąjį posėdį susirinko naujos sudėties Ukrainos parlamentas / „Scanpix“/AP nuotr.

V Zelenskis prašys darbą pradėjusio parlamento premjeru patvirtinti jo administracijoje dirbantį teisininką Oleksijų Hončaruką, ketvirtadienį pranešė vienas aukšto rango pareigūnas.

Prezidentas įvardijo 35-erių O.Hončaruką savo kandidatu į premjerus per susitikimą su savo partijos parlamentarais, naujienų agentūrai AFP sakė įstatymų leidėjas ir prezidento atstovas ministrų kabinete Andrijus Herusas.

41-erių V.Zelenskis, buvęs komikas ir aktorius, politikos naujokas, didele persvara laimėjo balandį vykusius prezidento rinkimus, žadėdamas „sulaužyti sistemą“, šalį valdžiusią nuo nepriklausomybės atkūrimo 1991-aisiais.

VIDEO: V.Zelenskis prisiekė Ukrainos prezidentu: „Kiekvienas iš mūsų – prezidentas“

Jo naujai sukurta partija „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“) per pirmalaikius rinkimus liepą laimėjo absoliučią daugumą parlamente, tad V. Zelenskis turės beprecedentį mandatą vykdyti reformas.

Kaip įprasta, tamsų kostiumą be kaklaraiščio vilkėjęs prezidentas dalyvavo parlamentarų prisaikdinimo ceremonijoje, kurią stebėjo ir grupė buvusių prezidentų ir darbą baigiančių ministrų.

„Paleisti parlamentą nėra taip baisu“

V.Zelenskis pavakarę kreipdamasis į 9-o šaukimo parlamentą išdėstė savo politinius bei ekonominius tikslus ir paragino darbą pradedančius deputatus konstruktyviai ir kruopščiai dirbti.

„Turite visus šansus patekti į vadovėlius kaip parlamentas, padaręs neįtikėtina, įgyvendinęs viską, ko nesugebėta padaryti per ankstesnius 28 metus; kaip parlamentas, kuriame – labai jūsų prašau – nebuvo muštynių, pravaikštų, „mygtukų spaudinėjimo“,.. o tik konstruktyvumas ir kasdienis kruopštus darbas ukrainiečių tautos labui“, – pareiškė V. Zelenskis parlamente.

Prezidentas pabrėžė, kad nenorėtų, jog ši Aukščiausioji Rada į istoriją įeitų kaip „parlamentas, kuris egzistavo trumpiausiai – vienus metus“.

„Faktiškai tai yra jūsų ir mūsų bandomasis laikotarpis. Patikėkite, aš jau žinau, kad paleisti Aukščiausiąją Radą nėra taip baisu“, – pridūrė V.Zelenskis.

„Svarbiausia jūsų laukianti užduotis – nacionalinio saugumo ir gynybos stiprinimas, karo Donbase (Rytų Ukrainoje) nutraukimas ir Rusijos Federacijos aneksuoto Krymo susigrąžinimas“, – pareiškė Ukrainos vadovas.

Pasak jo, naujasis parlamentas taip pat turėtų siekti realios Ukrainos energetinės nepriklausomybės, energetinio efektyvumo ir spręsti problemas, susijusias su tarifais.

V.Zelenskis per savo rinkimų kampaniją žadėjo užbaigti jau daugiau kaip penkerius metus trunkantį ginkluotą konfliktą su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje, kovoti su korupcija ir priimti ekonominių reformų vienoje iš skurdžiausių Europos valstybių.

Išrinktas parlamento pirmininkas

V.Zelenskis taip pat turėtų įvardyti kai kuriuos savo kandidatus į ministrus. Gynybos ir užsienio reikalų ministrus skiria Aukščiausioji Rada prezidento teikimu, o kitus vyriausybės narius parlamentas skiria ministro pirmininko teikimu.

Prezidentui ištikimi parlamentarai tvirtina, kad įstatymų leidėjai pritars O.Hončaruko kandidatūrai į premjero postą. Šis teisininkas anksčiau vadovavo „Efektyvaus reguliavimo biurui“ – Europos Sąjungos finansuojamai konsultacinei organizacijai, skatinančiai smulkųjį ir vidutinį verslą.

Į užsienio reikalų ministro kėdę V.Zelenskis siūlys diplomatinės patirties turintį Vadymą Prystaiką, rodo parlamento tinklalapyje skelbiamas teikimo projektas.

Parlamento pirmininku per ketvirtadienio posėdį buvo išrinktas partijos „Liaudies tarnas“ atstovas Dmytro Razumkovas.

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, už jį balsavo 382 deputatai, „prieš“ buvo 26 parlamento nariai.

35-erių D. Razumkovas vadovauja politinio konsultavimo kompanijai „Ukrainian Politconsulting Group“, o vykstant Ukrainos prezidento rinkimų kampanijai jis buvo V. Zelenskio štabo atstovas.

Naujieji įstatymų leidėjai ketvirtadienį taip pat turėtų balsuoti dėl kandidatų į du svarbius postus – generalinio prokuroro ir saugumo tarnybos (SBU) vadovo.

V.Zelenskio komanda nurodė deputatams „ruoštis dirbti visą naktį“, kad iki penktadienio spėtų išnagrinėti iki 100 teisės aktų projektų, skelbia žiniasklaida.

„Neeilinė galimybė“

Praėjusį mėnesį vykusiuose rinkimuose „Liaudies tarnas“, kuriai priklauso daug politikos naujokų, gavo 254 mandatus 450 vietų parlamente. Tai buvo precedento neturintis įvykis nepriklausomoje Ukrainoje, kur susiskaldžiusiame parlamente dažnai kildavo deputatų peštynių.

„Tai yra neeilinė galimybė ir neeilinė atsakomybė“, – savo tinklaraštyje pareiškė investicijų grupės „Dragon Capital“ specialistas Serhijus Fursa.

„Šis parlamentas gali pagreitinti struktūrines reformas ir pakeisti šalį“ arba „žaisti populizmą ir tada niekas nepasikeis“, pridūrė jis.

V. Zelenskio ir „Liaudies tarno“ pergalės rinkimuose su didele persvara parodė visuomenės nepasitenkinimo lygį senuoju politiniu elitu, kuris laikomas korumpuotu ir neveiksmingu, ir žymi politinių pokyčių pradžią.

Iš viso Aukščiausiojoje Radoje dirbs 424 deputatai.

Naujosios sudėties parlamente taip pat dirbs 43 prorusiško aljanso „Opozicijos platforma – už gyvybę“ deputatai, 26 buvusios premjerės Julijos Tymošenko partijos „Tėvynė“ atstovai, 25 parlamentarai iš buvusio prezidento Petro Porošenkos politinės jėgos „Europietiškas solidarumas“, 20 roko muzikanto Sviatoslavo Vakarčuko naujai įsteigtos partijos „Balsas“ („Holos“) narių.

Dar šeši deputatai atstovaus partijai „Opozicinis blokas“, po vieną atstovą turės nacionalistų partija „Svoboda“ („Laisvė“), susivienijimas „Samopomič“ („Savipagalba“), partija „Bila Cerkva razom“ („Bila Cerkva kartu“) ir „Jedynyj centr“ („Vieningasis centras“). Parlamente taip pat dirbs 46 nepriklausomi deputatai.

26 vietos Aukščiausiojoje Radoje liks tuščios, nes jos yra skirtos Kijevo nekontroliuojamų teritorijų atstovams iš Rusijos aneksuoto Krymo ir prorusiškų separatistų valdomos Rytų Ukrainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius