-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 10 /15:51

Į skandalą įsuktas ir D.Trumpo išpeiktas britų ambasadorius JAV traukiasi

Jungtinės Karalystės ambasadorius Vašingtone Kimas Darrochas, kuris nutekintuose pranešimuose laiškuose kritikavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą ir sulaukė pastarojo priekaištų, nusprendė trauktis iš pareigų.
Kimas Darrochas
Kimas Darrochas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „Reuters“, ilgametis diplomatas, kurį daugelis kolegų laiko aukščiausio lygio profesionalu, laiške šalies Užsienio reikalų ministerijos aukščiausio rango pareigūnui (neskaitant užsienio reikalų sekretoriaus, – red.) Simonui McDonaldui parašė, kad dėl skandalo nebegali tęsti darbo.

„Nuo to laiko, kai buvo nutekinti oficialūs dokumentai iš šios ambasados, labai daug spekuliuojama dėl mano posto ir darbo ambasadoriumi“, – teigė K.Darrochas, kurį D.Trumpas išvadino „išdidžiu kvailiu“ ir „labai kvailu“.

„Noriu nutraukti šias spekuliacijas. Dabartinė padėtis reiškia, kad man neįmanoma dirbti taip, kaip norėčiau“, – pridūrė diplomatas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Kimas Darrochas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Kimas Darrochas

Skandalas kilo, kai vidiniai K.Darrocho pranešimai, kuriuose jis D.Trumpo administraciją vadina „neišmanėliška“, buvo nutekinti sekmadieniniam britų laikraščiui.

Viename iš pasiuntinio pranešimų D.Trumpo administracija vadinama „unikaliai neveiksnia“, o kitame JAV lyderis apibūdinamas kaip „nepatikimas ir nekompetentingas“.

JAV prezidentas D.Trumpas įtūžo ir, užsipuolęs tiek ambasadorių, tiek netrukus postą paliksiančią Jungtinės Karalystės premjerę Theresą May, pridūrė, kad „daugiau nebedirbs“ su šiuo britų diplomatu.

Netrukus buvo atšauktas kvietimas K.Darrochui atvykti į vieną pobūvį. Diplomatas taip pat nedalyvavo antradienį Vašingtone vykusiose JK prekybos sekretoriaus Liamo Foxo derybose su prezidento dukterimi ir patarėja Ivanka Trump.

Britų vyriausybė viešai gynė K.Darrochą ir teigė, kad tik Londonas turi nuspręsti, kur ir koks ambasadorius dirba. Tačiau diplomatas nusprendė trauktis savo iniciatyva.

Kaip remdamasis šaltiniais rašo „Financial Times“, K.Darrochui apsispręsti galėjo padėti antradienio vakarą vykę debatai tarp kandidatų jau visai netrukus pakeisti Th.May premjero poste – Boriso Johnsono ir Jeremy Hunto.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas ir Jeremy Huntas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas ir Jeremy Huntas

J.Huntas, kuris yra užsienio reikalų sekretorius, gynė diplomatą, bet favoritas tapti premjeru B.Johnsonas net šešis kartus atsisakė patvirtinti, ar paliktų K.Darrochą ambasadoriumi JAV.

Manoma, kad diplomatas nutarė atsistatydinti būtent supratęs, kad be penkių minučių ministro pirmininko B.Johnsono paramos neturi.

Dabartinė premjerė Th.May tuojau po pranešimo apie K.Darrocho atsistatydinimą sakė parlamentui, kad kritika, kurios jis sulaukė, yra „itin nesąžininga ir neteisinga“.

„Manau, jo tarnyba buvo garbinga ir gera – ir kad jam reikėtų už tai padėkoti“, – pažymėjo ministrė pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius