Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į Slovakijos prezidento rinkimų antrą turą pateko P. Pellegrini ir I. Korčokas

Slovakijos buvęs užsienio reikalų ministras Ivanas Korčokas, kurį remia opozicija, ir parlamento pirmininkas ir buvęs ministras pirmininkas Peteris Pellegrini (Peteris Pelegrinis) pateko į antrą prezidento rinkimų turą, rodo beveik galutiniai šeštadienį vykusio balsavimo rezultatai.
Radovan Stoklasa / REUTERS
Radovan Stoklasa / REUTERS
Temos: 2 Slovakija Rinkimai

Liberalas I. Korčokas pirmauja su 42,44 proc. rinkėjų palaikymu, suskaičiavus 99,9 proc. balsų, o P. Pellegrini surinko 37,07 proc. balsų, pranešė Slovakijos statistikos biuras.

Analitikai tikėjosi tokio rezultato, nes 48-erių P. Pellegrini ir 59-erių I. Korčokas pirmavo visuomenės nuomonės apklausose prieš balsavimą, žymėtą gilių nesutarimų dėl karo kaimyninėje Ukrainoje.

Opozicijos remiamas I. Korčokas, kaip ir kadenciją baigianti prezidentė Zuzana Čaputova, vyriausybės kritikė, nusprendusi nesiekti antros kadencijos, tvirtai palaiko Ukrainą.

Tuo metu buvęs premjeras P. Pellegrini priklauso Rusijai palankiai valdančiųjų stovyklai, vadovaujamai ministro pirmininko Roberto Fico, kuris yra suabejojęs Ukrainos suverenumu ir ragina siekti taikos su Rusija.

Nors Slovakijos prezidento pareigos yra daugiausia ceremoninės, jis ratifikuoja tarptautines sutartis, skiria aukščiausio rango teisėjus ir yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas.

5,4 mln. gyventojų turinčios NATO ir ES narės vadovas taip pat gali vetuoti parlamento priimtus įstatymus.

„Slovakijos interesai aukščiau visko“

I. Korčokas, kuris, jei būtų išrinktas, greičiausiai susidurtų su dideliu R. Fico komandos pasipriešinimu, sakė, kad „norėtų kreiptis į visus rinkėjus“ prieš balandžio 6 dieną vyksiantį antrą rinkimų turą.

„Noriu kreiptis į rinkėjus, kurie nesutinka su kryptimi, kuria ši vyriausybė tempia Slovakiją [...] taip pat ir užsienio politikoje“, – kalbėjo jis.

„Noriu būti prezidentas, kuris [...] atstovaus šaliai užsienyje ir namuose ir kuris priims nepriklausomus sprendimus, negaudamas įsakymų“, – pridūrė I. Korčokas.

P. Pellegrini pasveikino rezultatus kaip „didžiulę sėkmę“ ir pabrėžė, kad daugelis rinkėjų iš devynių kandidatų į prezidentus pasirinko nacionalistus.

„Rezultatai parodė, kad dauguma Slovakijos žmonių nenori liberalaus, progresyvaus prezidento“, – sakė jis.

Dauguma slovakų nori „prezidento, kuris gins Slovakijos nacionalinius interesus, kuris neįtrauks Slovakijos į karą, bet kalbės apie taiką, kuriam [...] Slovakijos interesai bus aukščiau visko“, pridūrė P. Pellegrini.

Tačiau anksčiau šeštadienį atiduodamas savo balsą jis pabrėžė, kad po rinkimų Slovakija liks Europos Sąjungoje ir NATO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius