-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

#Paskuipabėgėlius: Idomeni aklavietė. „Kirsim sieną arba mirsim“

Penktadienį Europos Sąjungos ir Turkijos vadovai pasiekė susitarimą – migrantų keliamas chaosas Balkanuose turi baigtis. Tačiau Idomeni miestelyje Graikijos ir Makedonijos pasienyje jau kitą dieną protestuojantys prieglobsčio prašytojai pareiškė geruoju trauktis atgal neketinantys.

Turkija nėra saugi šalis. Ar nežiūrite televizijos?

Šeštadienį popiet Idomeni stovykloje jaučiamas sujudimas. Vienas po kito žmonės traukia link Makedonijos sienos, tačiau palikę visus daiktus už savo nugarų.

Negi viską palikę likimo valiai jie ruošiasi keliauti toliau? Siena juk be jokių išlygų migrantams yra uždaryta.

15min/Makedonijos ir Graikijos pasienis
15min/Makedonijos ir Graikijos pasienis

Patraukiame su Vidmantu išsiaiškinti, kas dedasi apie 12 tūkstančių prieglobsčio siekiančių žmonių talpinančio tikro palapinių miesto smaigalyje.

Pasiruošimas riaušėms

Iškart pastebėjome, jog už palapinių tvarką atsakingi policijos pareigūnai viskam pasiruošę.

Net keli mikroautobusai apsišarvavusių riaušių malšintojų pastojo kelią besirenkantiems migrantams, kurie atrodo nusiteikę ryžtingai.

Ir nieko keisto – tarp Balkanų kalnų įstrigę ir pavasariniame lietuje diena iš dienos mirkstantys palapinių miesto gyventojai pavargo. Dauguma jų sirguliuoja, nes metų laikų kaita prieglobsčio prašytojams yra neįprasta.

Tačiau juos išjudino ne į kaulus besismelkianti drėgmė ar varginantis peršalimas. Juos įaudrino naujasis planas migrantų krizei suvaldyti.

Naujas planas

Pagal naujausią planą, nuo kovo 20 dienos migrantai iš Graikijos bus siunčiami atgal į Turkiją ar bet kurią kitą šalį, kurią galima rasti saugiomis laikomų valstybių sąraše.

Savo ruožtu Europos Sąjunga įsipareigojo priimti migrantus tiesiogiai iš Turkijos, kad užkirstų kelią jų rizikingai kelionei Egėjo jūra.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas džiaugiasi šiuo susitarimu. Pasak jo, tai sumažins plaukiančių ir, atitinkamai, skęstančių migrantų skaičių.

Tačiau skeptikai svarsto tokios strategijos legalumą ir mano, kad tai tėra ES būdas užkrauti migrantų problemą Turkijai.

„Ar nežiūrite televizijos?“

Norėčiau, kad tikrintų mano adresą – kur aš gyvenau pastaruosius metus, o ne tai, kokius antspaudus turiu savo pase.

„Mes prašome prieglobsčio Vokietijoje, kadangi bėgame nuo karo Sirijoje“, – labai aiškiai skelbia vieno iš protestuojančių migrantų plakatas.

Vis dėlto po šiuo plakatu slypi ir tikroji priežastis, kodėl nuo karo bėgantys žmonės nesutinka su nauju migracijos krizės sprendimu.

„Turkija nėra saugi šalis. Ar nežiūrite televizijos?“, – migrantų nenorą grįžti į Turkiją paaiškina kitas plakatas.

Vykdomi teroristiniai išpuoliai Ankaroje, Stambule ir kituose miestuose rodo, kad Sirijos konfliktas neaplenkė ir Turkijos, paaiškina man vienas prisistatyti nenorėjęs migrantas, kuris jau daugiau nei 20 dienų praleido Idomeni.

Antrąkart pabėgėlis

Jis atvyksta iš Jarmuko pabėgėlių stovyklos Damaske, kurioje praleido kurį laiką slapstydamasis nuo karo baisumų savo šalyje, tačiau „Islamo valstybės“ apgultis privertė jį tapti pabėgėliu dar kartą.

Norėdamas rasti prieglobstį Europoje, jis neišvengiamai kirto Turkiją, todėl pagal naująjį planą jis negali tapti pabėgėliu Europoje palikęs saugia laikomą šalį.

Šią gniuždančią žinią jam pranešė pasienio kontrolės punkte, kai pabėgėlis iš Sirijos jau buvo sulaukęs savo eilės tęsti kelionę Vakarų Europos link per Makedoniją.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Idomeni stovykloje prieglobsčio prašytojai surengė protesto akciją
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Idomeni stovykloje prieglobsčio prašytojai surengė protesto akciją

„Norėčiau, kad tikrintų mano adresą – kur aš gyvenau pastaruosius metus, o ne tai, kokius antspaudus turiu savo pase“, – naująja sistema skundėsi migrantas, kuris taip pat palaikė šeštadienio protesto idėją.

Įtempta situacija

Migrantų susibūrimas pasiekė aukščiausią įtampos tašką, kai būrys prieglobsčio prašytojų suformavo gyvą tvorą ir pastojo kelią atvažiuojantiems buldozeriams.

Jų ketinimų rimtumą pabrėžė rankose tvirtai laikomas plakatas – „kirsim sieną arba mirsim“, tačiau kai jau buvo panašu, kad teks įsikišti policijai, migrantai atsitraukė patys.

Naujausios žinios apie Europos galingųjų susitarimą pasiekė ne visus 12 tūkstančių Idomeni aklavietėje atsidūrusių prieglobsčio ieškotojų, todėl šis protestas baigėsi taikiai.

Kol kas jiems svarbiau pranešti pasauliui žinią, kad su tokia migrantų krizės atomazga nesitaikstys ir savo pozicijų prie Makedonijos sienos be kovos jie užleisti neketina – „kirsim sieną arba mirsim“.

Mes ir vėl leidžiamės #paskuipabėgėlius, kad pamatytume, kokia didelė praraja skiria šiomis dienomis ES vadovų priimamus sprendimus ir pačių migrantų lūkesčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius