-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Įdomi“ Švedijoje šnipinėjimu įtariamų rusų kaimynystė – žvalgybos karininkai

Švedijoje sulaikyta šnipinėjimu įtariama rusų pora Maskvoje turi butą tame pačiame pastate, kaip ir keli kiti Rusijos žvalgybos darbuotojai. Tai parašė „Bellingcat“ įkūrėjas Elliotas Higinsas socialiniame tinkle „Twitter“.
Švedijos policija
Švedijos policija / 123RF.com nuotr.

Šią savaitę buvo suimta pastaruosius 20 metų Švedijoje gyvenusi rusų pora, vyras sulaikytas įtariant, kad dirba Rusijos žvalgybos tarnyboms. Kaip pastebėjo E.Higinsas, pora Maskvoje turi „įdomių“ kaimynų.

Pasak jo, 1999 m. spalio mėn. vyras, žmona ir šeimos narys buvo įregistruoti kaip buto, esančio Maskvoje, Zorgės g. 36, savininkai. Neaišku, ar jie kada nors gyveno šiame bute, nes netrukus pora persikėlė į Švediją.

„Šiame pastate gausu įdomių gyventojų. Švedijoje suimtos poros buto numeris yra 282, o visai šalia – 288 butas, kuriame gyvena Denisas Sergejevas, trečiasis įtariamasis dėl Skripalių apnuodijimo“, – tviteryje rašo E.Higinsas.

Tačiau tai dar ne viskas – tame pačiame pastate gyvena ir generolas majoras Andrejus Averjanovas, Rusijos žvalgybos (GRU) padalinio Nr. 29155, vykdžiusio slaptą sabotažą ir žmogžudystes, prisidėjusio prie daugybės ginklų sandėlių sprogdinimų ir apsinuodijimų, įskaitant Skripalių ir Emeliano Gebrevo.

Tame pačiame pastate gyvena generolas majoras Andrejus Ilčenka, susijęs su GRU dezinformacijos operacijomis, bei daugiau 29155-ojo būrio narių, rašo E.Higinsas.

Remiantis Švedijos apygardos teismo ir policijos dokumentais, teigiama, kad Švedijoje sulaikytas vyras (nuotraukoje žemiau) 2013 m. pradėjo žvalgybinę veiklą prieš JAV, o 2014 m. liepą – prieš Švediją.

Sutuoktiniams Švedijoje priklausė nemažai bendrovių, kai kurios jų prekiavo laivų ir orlaivių įranga, kompiuteriais, teigė IT paslaugas.

Keletą metų vieną iš šių bendrovių per Kipre įsikūrusią bendrovę iš tikrųjų kontroliavo į pensiją išėjęs GRU pulkininkas.

Prieš daugelį metų jo vardas pasirodė Jungtinėse Amerikos Valstijose: 1983 m. per klausymą Senate vienas senatorius paprašė pateikti visų sovietų diplomatų, kurie 1974-1983 m. buvo išsiųsti iš visų pasaulio šalių už šnipinėjimą, sąrašą, rašo „Bellingcat“ įkūrėjas.

Anot jo, minėtą įtariamųjų šeimą giminystės ryšiai taip pat sieja su buvusiu Švedijos žvalgybos vadovu.

„Šis vyras kelerius metus dirbo Karinės saugumo ir žvalgybos tarnybos MUST vadovu. Poros ir buvusio MUST vadovo šeimyniniai ryšiai buvo užmegzti po to, kai jis išėjo į pensiją“, – teigia jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius