Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ieškomam karo nusikaltėliui keliauti po pasaulį – vieni niekai

Sudano prezidentas Omaras al Bashiras nuo 2009-ųjų po visą pasaulį išskraidęs tūkstančius kilometrų – nepaisant to, kad yra paskelbtas karo nusikaltėliu ir yra ieškomas, rašo „Nuba Reports“.
Sudano prezidento Omaro al Bashiro lėktuvas Kinijoje
Sudano prezidento Omaro al Bashiro lėktuvas Kinijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Į orderį nusispjaut

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) prieš septynerius metus paskelbė orderį O.al Bashiro suėmimui – už jo vaidmenį Darfūro genocide. Jis kaltinamas organizavęs masines žudynes, prievartavimus, kankinimus ir kitas atakas prieš civilius.

Tačiau išduotas orderis – ne kliūtis šalies vadovui (kuris, beje, yra vienas ilgiausiai savo šalį valdantis diktatorius visame pasaulyje) keliauti. Nuo 2009 m. jis 75 kartus lankėsi 22 šalyse. Septynios šių valstybių – TBT Statuto šalys. Tačiau jų valdžioms pritrūko politinės valios suimti ieškomą karo nusikaltėlį, nors TBT ragina visas šalis bendradarbiauti šiuo klausimu.

Kovo pradžioje Sudano vadovas nuvyko į Indoneziją, kur dalyvavo Islamo bendradarbiavimo organizacijos susitikime. Šios šalies praėjusiais metais O.al Bashiras negalėjo aplankyti – tuomet prieš jo kelionę buvo kilęs didelis pasipiktinimas ir spaudimas iš žmogaus teisių gynėjų organizacijų. 

„Scanpix“/AP nuotr./Sudano prezidentas Omaras al Bashiras
„Scanpix“/AP nuotr./Sudano prezidentas Omaras al Bashiras

O.al Bashiras šiemet buvo ir Egipte. Vasario 20 d. jis nuvyko į Afrikos investicijų forumą, kuriame Egiptas, Sudanas ir Etiopija sutarė stiprinti ryšius. Tai – jau šeštoji jo kelionė į Egiptą, Statuto šalį, nuo 2009 m. 

O.al Bashiras ne tik laisvai keliauja. Jis ir toliau tęsia karus Sudane, kuriuose, stebėtojų teigimu, naudoja taktikas, kurios galėtų būti laikomos karo nusikaltimais. Nuo tada, kai paskelbtas arešto orderis, Darfūrą užliejo dar didesnė smurto banga – rengti civilių teritorijų bombardavimai, protestuotojai – nužudomi, Chartumas kaltinamas ir sukilėlių Pietų Sudane rėmimu.

Kai tik buvo išduotas arešto orderis, O.al Bashirui buvo labai sunku keliauti – jam teko atšaukti kelias keliones arba esamas sutrumpinti dėl tarptautinio spaudimo ar pilietinės visuomenės atstovų rengiamų protestų. Tačiau pirminės O.al Bashiro problemos atslūgo – pastaraisiais metais jis keliauja vis dažniau.

Paskutinis diplomatinis incidentas kilo, kai O.al Bashiras lankėsi Pietų Afrikos Respublikoje (PAR). Šalyje vyko protestai, ir teismas nurodė Sudavo vadovui neišvykti iš PAR tol, kol nebus priimtas sprendimas, ar vykdyti TBT arešto orderį. O.al Bashiras nieko nelaukęs išvyko.

Parama – net iš ES ir JAV

Sudano prezidentą nuo pat pirmosios dienos stojo ginti Afrikos Sąjunga. 2009 m. ji išreiškė susirūpinimą TBT sprendimu, 2010 m. paskelbė, kad nebus vykdomas arešto orderis, o 2015 m. kreipėsi į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą, kad būtų sustabdyti teisiniai procesai prieš O.al Bashirą.

Europos Sąjunga Sudanui skyrė 100 mln. eurų migracijos stabdymui ir kovai su terorizmu.

Afrikos Sąjunga reguliariai apkaltina TBT neteisingu išankstiniu nusistatymu prieš Afriką, nes visos dabartinės jo bylos – prieš Afrikos valstybes. Tačiau toks argumentas palieka nuošalyje faktą, kad visais atvejais, išskyrus Sudaną ir Libiją, bylos buvo pradėtos vietos prokurorų iniciatyvomis.

Sudano sąjungininkai Artimuosiuose Rytuose taip pat palengvino O.al Bashiro keliavimo apribojimus. Saudo Arabijos investicijos Sudane viršija bet kurios kitos valstybės. Ji Sudanui suteikia ir karinę paramą. Skurdžios šalies diktatorius tada mielai siunčia savo karius kautis už Saudo Arabijos interesus Jemene, svarstoma ir apie Siriją. Taip Sudanas įsipainiojo į karinius konfliktus net už savo šalies ribų – o pačiame Sudane jau vyksta du karai.

Nepaisant to, kad išreiškiamas susirūpinimas dėl konfliktų Darfūre ir Nuba kalnuose, Europos Sąjunga Sudanui skyrė 100 mln. eurų migracijos stabdymui ir kovai su terorizmu. Šie klausimai padėjo Sudanui ir atšildyti santykius su JAV, teigia Sudano užsienio reikalų ministras Ibrahimas Ghandouris.

Sudano ketinimus pasienyje su Libija dislokuoti karius, kad jie neleistų teritorijoje veikti Libijoje įsikūrusioms „Islamo valstybės“ pajėgoms, palankiai sutiko JAV Valstybės departamentas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sudano prezidentas Omaras al Bashiras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sudano prezidentas Omaras al Bashiras

JAV Valstybės departamento pozicija Chartumo atžvilgiu yra pastebimai sušvelnėjusi. Praėjusiais metais Kongresui skirtoje ataskaitoje apie terorizmą Sudanas buvo girtas už bendradarbiavimą kovojant su terorizmu. Paskutiniame pareiškime apie konfliktą Sudane buvo teigiama, kad naujausią smurto bangą Darfūre sukėlė sukilėliai, nepaisant to, kad pranešimai iš šalies teigia priešingai.

TBT arešto orderis kartais visgi kartais sukliudo O.al Bashirui nuvykti ten, kur nori. Praėjusių metų balandį jo išvyka į Indoneziją neįvyko, kai kelios šalys atsisakė suteikti Sudano prezidentui leidimą kirsti jų oro erdvę. Diplomatinis spaudimas taip pat neleido O.al Bashirui atvykti į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją Niujorke 2013 m. (nors JAV ir nėra Statuto šalis).

Nors O.al Bashiras kol kas nesuplanavo kelionių į Vakarų šalis, tačiau kitos šalys vis dar užmerkia akis į TBT išduotą arešto orderį. Kol Sudanas žadės kautis su visais Vakarų ir Saudo Arabijos priešais, kol Afrikos Sąjunga gins šalių lyderius, o ne jų piliečius, tol O.al Bashiro pase atsriras vizų ženklai.

VIDEO: Apie O.al Bashiro vizitą PAR

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius