Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įkalintam Rusijos aktyvistui įteiktas žmogaus teisių apdovanojimas

Įkalintas rusų opozicijos aktyvistas, kurį apdovanojo žmogaus teisių gynimo grupė, savo apdovanojimą skyrė tūkstančiams žmonių, kurie Rusijoje buvo suimti ar sulaikyti už protestus prieš prezidento Vladimiro Putino karą Ukrainoje.
Rusų opozicijos aktyvistas Vladimiras Kara-Murza
Rusų opozicijos aktyvistas Vladimiras Kara-Murza / „AFP“/„Scanpix“

Ženevoje įsikūrusi organizacija „UN Watch“, kovojanti už žmogaus teises ir siekianti, kad tai darytų ir Jungtinės Tautos, Vladimirui Kara-Murzai skyrė aukščiausią žmogaus teisių apdovanojimą. Morisso Abramo apdovanojimas įsteigtas grupės įkūrėjo – pilietinių teisių gynėjo, diplomato ir delegato JT – atminimui.

V.Kara-Murzos žmona Jevgenija ketvirtadienį vėlai vakare per ceremoniją jo vardu priėmė apdovanojimą ir perskaitė vyro laišką, kuriame sveikino žurnalistus, teisininkus, menininkus, kunigus, politikus, kariškius ir kitus asmenis, „kurie atsisakė tylėti prieš šį žiaurumą, net ir asmeninės laisvės kaina“.

„Nuo vasario mėnesio policija visoje Rusijoje sulaikė daugiau kaip 19 000 žmonių, dalyvavusių antikariniuose protestuose, – sakoma laiške. – Šį apdovanojimą noriu skirti jiems visiems.“

41 metų V.Kara-Murza nurodė naujausius Rusijos žmogaus teisių gynimo grupės „Memorial“, kuriai šiemet paskirta Nobelio taikos premija, duomenis, kad Rusijoje šiuo metu yra apie 500 politinių kalinių.

„Kai pats buvau įkalintas, turėjau galimybę iš arti pamatyti, koks nepilnas yra šis skaičius, – rašė jis. – Ir sparčiausiai augantis segmentas Rusijos politinių kalinių sąraše yra V.Putino karo su Ukraina priešininkai.“

V.Kara-Murza buvo opozicijos lyderio Boriso Nemcovo, kuris 2015 metais buvo nužudytas netoli Kremliaus, bendražygis. Jis pats 2015 ir 2017 metais išgyveno apnuodijimus, dėl kurių kaltino Kremlių. Rusijos pareigūnai neigė atsakomybę už apnuodijimus.

Balandžio mėnesį jis buvo įkalintas dėl kaltinimų skleidus „melagingą informaciją“ apie Rusijos kariuomenę. Netrukus po to, kai vasario 24 dieną rusų kariai įsiveržė į Ukrainą, Rusija priėmė įstatymą, kuriuo kriminalizuojamas „melagingos informacijos“ apie savo kariuomenę skleidimas. Valdžia šį įstatymą panaudojo prieš dešimtis žmonių, siekdama nuslopinti opoziciją.

Rusijos valdžia prie kitų kaltinimų V.Kara-Murzai neseniai pridėjo kaltinimus valstybės išdavyste. Pasak jo advokato Vadimo Prochorovo, šie kaltinimai susiję su jo kalbomis keliose Vakarų šalyse, kuriose jis kritikavo Kremliaus valdymą.

V.Kara-Murza neigia įvykdęs išdavystę, teigia jo advokatas. Jei jis bus pripažintas kaltu, jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki 20 metų.

Praėjusį mėnesį V.Kara-Murza buvo apdovanotas Europos Tarybos Vaclavo Havelo žmogaus teisių premija, Maskvos teismui pratęsus jo suėmimą iki gruodžio 12 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius