Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indija giria „gyvybes gelbstinčią“ skiepijimo nuo COVID-19 kampaniją

1,3 mlrd. gyventojų turinti Indija šeštadienį sėkmingai pradėjo milžinišką skiepijimo nuo COVID-19 kampaniją, paskiepydama daugiau kaip 190 tūkst. žmonių, kurių nė vienam nepasireiškė joks rimtas šalutinis poveikis, paskelbė Sveikatos apsaugos ministerija.
Vakcinacija nuo koronaviruso Indijoje
Vakcinacija nuo koronaviruso Indijoje / „Scanpix“/„ZUMAPRESS.com“ nuotr.

Vis dėlto pasirodė pranešimų apie kilusį susirūpinimą vietos gamybos vakcina.

Antroje pagal gyventojų skaičių šalyje iki liepos planuojama paskiepyti 300 mln. žmonių. Šis skaičius yra artimas visų Jungtinių Valstijų gyventojų skaičiui.

Šalyje bus vartojamos dvi vakcinos, patvirtintos skubos tvarka ekstremalios padėties sąlygomis: Oksfordo universiteto ir „AstraZeneca“ vakcina, ir indų kompanijos „Bharat Biotech“ vakcina „Covaxin“, kurios 3 fazės bandymai dar nebaigti. Pirmiausiai planuojama vakcinuoti 30 mln. medikų ir kitų kovos su COVID-19 pandemija priešakinėse gretose dirbančių žmonių. Vėliau ketinama paskiepyti apie 270 mln. žmonių, vyresnių kaip 50 metų arba priklausančių didelės rizikos grupėms..

„Scanpix“/AP nuotr./Indijoje prasidėjo milžiniška skiepijimo nuo COVID-19 kampanija
„Scanpix“/AP nuotr./Indijoje prasidėjo milžiniška skiepijimo nuo COVID-19 kampanija

„Pirmąją [skiepijimo] dieną sulaukėme padrąsinančių ir patenkinamų atsiliepimų, – šeštadienį kolegoms valstijose pasakė sveikatos apsaugos ministras Harshas Vardhanas. – Ši vakcina išties bus gyvybių gelbėtoja.“

Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad po paskiepijimo niekam neprireikė hospitalizacijos, bet vietos žiniasklaida pranešė, kad vienam apsaugininkui garsiausioje šalies valstybinėje ligoninėje – Visos Indijos medicinos mokslų institute (AIIMS) – Delyje netrukus po paskiepijimo pasireiškė alerginė reakcija.

Kaip ir kitose šalyse, naująsias vakcinas daugelis gyventojų vertina skeptiškai, internetu plintant didžiuliam melagienų srautui.

Per vieną tyrimą įvairiose Indijos vietose apklausus 18 tūkst. gyventojų paaiškėjo, kad 69 proc. žmonių nelinkę skubėti skiepytis nuo COVID-19.

Visuomenės pasitikėjimą taip pat silpnina faktas, kad „Bharat Biotech“ vakcina buvo kontroversiškai patvirtinta naudoti neatlikus 3-iosios fazės klinikinių bandymų.

„Scanpix“/AP nuotr./Indijoje prasidėjo milžiniška skiepijimo nuo COVID-19 kampanija
„Scanpix“/AP nuotr./Indijoje prasidėjo milžiniška skiepijimo nuo COVID-19 kampanija

Gydytojų organizacija Ramo Manoharo Lohios ligoninėje Naujajame Delyje parašė laišką, kuriame ragina vietoje „Covaxin“ tiekti Oksfordo universiteto ir „AstraZeneca“ vakciną „Covishield“, kad būtų išsklaidyti bet kokie nuogąstavimai.

Indijoje COVID-19 pandemija iki šiol nusinešė daugiau kaip 152 tūkst. žmonių gyvybių, o užsikrėtimo atvejų užregistruota daugiau kaip 10,5 milijono. Be to, dėl koronaviruso įvesti suvaržymai skaudžiai smogė ekonomikai; milijonai žmonių neteko pragyvenimo šaltinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius