Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indija griežtai kritikuoja Pakistano veiksmus prieš kovotojų grupuotes

Indija šeštadienį pareiškė, kad jos kariuomenė „akylai budi“ ir saugosi naujų Pakistano išpuolių bei dar kartą paragino savo kaimyną imtis konkrečių veiksmų prieš kovotojų grupuotes.
Pakistano kariai Kašmyre
Pakistano kariai Kašmyre / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nesutariančios branduolinių ginklų turinčios šalys kol kas palaiko tam tikrą ramybę po to, kai praėjusį mėnesį prie ginčytinos sienos Kašmyro regione ėmėsi atsakomųjų veiksmų viena prieš kita. Tuomet kiekviena iš šalių skelbė numušusi viena kitos naikintuvą.

Indijos užsienio reikalų ministerijos atstovas skeptiškai sureagavo į pranešimus, kad Pakistane šią savaitę buvo suimti dešimtys kovotojų.

Islamabadas „nuolat neigia“ teikiantis paramą grupuotėms, kaltinamoms dėl išpuolių Indijoje, per spaudos konferenciją sakė ministerijos atstovas Raveeshas Kumaras.

„Mūsų ginkluotosios pajėgos ir toliau akylai budi ir išlieka pasirengusios ginti savo šalį ir piliečius, – sakė jis. – Mes iki šiol elgėmės ir elgsimės atsakingai ir brandžiai.“

Indija įtariai vertina Pakistano pareiškimus, kad jis ėmėsi veiksmų prieš grupuotę „Jaish-e-Mohammed“, kuri praėjusį mėnesį prisiėmė atsakomybę už savižudžio įvykdytą išpuolį Kašmyre, kuris ir sukėlė dabartinę Indijos ir Pakistano priešpriešą.

Per vasario 14-osios išpuolį žuvo 40 Indijos sukarintos organizacijos narių.

Vasario 26 dieną Indija surengė antskrydį, kurio taikiniu tapo Pakistano teritorijoje įrengta stovykla, tariamai priklausanti grupuotei „Jaish-e-Mohammed“. Kitą dieną Pakistanas pasiuntė naikintuvus į Indijos kontroliuojamą Kašmyro teritoriją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonės prie sudužusio Indijos oro pajėgų sraigtasparnio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonės prie sudužusio Indijos oro pajėgų sraigtasparnio

Virš Pakistano teritorijos numušto Indijos naikintuvo pilotas vėliau buvo grąžintas Indijai.

Islamabadas ketvirtadienį paskelbė, jog buvo suimta per šimtą kovotojų, įskaitant daug „Jaish-e-Mohammed“ grupuotės narių.

Tačiau Pakistano užsienio reikalų ministras Shahas Mehmoodas Qureshis neseniai televizijai duotame interviu neigė, kad „Jaish-e-Mohammed“ prisiėmė atsakomybę už minėtą savižudžio išpuolį.

Minėtas Indijos atstovas sakė, jog „pačiame Pakistane ir už jo ribų viešai žinoma, kad Pakistane yra daug teroristų stovyklų“.

„Pakistanas iki šiol nesiėmė jokių įtikinamų veiksmų prieš „Jaish-e-Mohammed“ ir kitas teroristines organizacijas, kurios ir toliau nebaudžiamos veikia iš Pakistano teritorijos“, – sakė jis.

Indija ir Pakistanas valdo Kašmyrą nuo jų nepriklausomybės atgavimo ir nedraugiško teritorijos pasidalinimo 1947 metais.

Indija kaimyninį Pakistaną jau ilgą laiką kaltina remiant Kašmyro sukilėlius. Tačiau Pakistanas neigia prisidėjęs prie išpuolių indiškoje Kašmyro dalyje. Per ginkluotą sukilimą nuo 1989 metų čia jau žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius