-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Indijoje mėgino susideginti studentas iš Tibeto

Indijoje mėgino susideginti studentas iš Tibeto, šeštadienį pranešė policija. Jaunuolis smarkiai apdegė ir yra gydomas ligoninėje.
Tibetas
Tibetas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 3 Kinija Tibetas Indija

Tibetietis, šaukdamas „Laisvė“, pasidegė penktadienį prie Tibeto studijų centrinio universiteto Utar Pradešo valstijos mieste Varanasyje.

Susideginimas yra nereta protesto prieš Kinijos veiksmus Tibete forma, tačiau Indijos policija taip pat tiria galimybę, kad 20-metį susideginti galėjo paskatinti neišlaikyti egzaminai.

„Nesame visiškai tikri dėl priežasčių, tačiau liudininkai mums sakė, kad prieš išbėgdamas, apsipildamas žibalu ir pasidegdamas jis šaukė „Laisvė“, – naujienų agentūrai AFP sakė Varanasio policijos atstovas Sanjay Tripathis.

„Tuo metu institute buvo keli Tibeto atstovai, tačiau instituto valdžia taip pat mums sakė, kad ankstesnę dieną buvo paskelbti egzaminų rezultatai ir kad jis neišlaikė dviejų egzaminų“, – pridūrė jis.

Žmogaus teisių organizacija „Tarptautinė kampanija už Tibetą“ panešė, kad susideginti mėginęs studentas yra 20-metis Tenzinas Choeyingas. Pasak organizacijos, aktyvistų grupės Tibeto jaunimo kongreso vadovas Chime Namgyalas sakė, kad jaunuolis šaukė „Pergalę Tibetui!“

Policija sako dar tirianti incidentą ir prašysianti T.Choeyingo ir jo šeimos narių duoti parodymus. „Vaikinas atsigauna ligoninėje. Jis gali kalbėti, bet apie 50 proc. jo kūno yra apdegę“, – sakė S.Tripathis.

Kinija teigia, kad jos kariai 1951 metais „išvadavo“ Tibetą, tačiau daugelis tibetiečių kaltina centrinę valdžią religine priespauda ir jų kultūros naikinimu.

Pekinas neigia šiuos kaltinimus ir savo ruožtu kaltina tremtyje Indijos Dharamšalos mieste gyvenantį Tibeto dvasinį vadovą Dalai Lamą skatinant susideginimus, kad tokie protestai padėtų atskirti Tibetą nuo likusios Kinijos dalies.

Pietvakarių Kinijoje kovą susidegino vienas jaunas ūkininkas. Toks incidentas buvo pirmasis šiais metais.

Indijoje tremtyje dirbančios Tibeto vyriausybės duomenimis, jis yra 146-asis nuo 2009 metų susideginęs tibetietis.

T.Choeyingas nėra pirmasis tibetietis, pamėginęs susideginti Indijoje. 2012-aisiais Delyje pasidegė tremtinys iš Tibeto; dviem dienomis vėliau jis mirė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius