-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Indijoje per protestus žuvo dar penki žmonės, įskaitant vaiką

Indijoje aštuonerių metų berniukas ir keturi protestuotojai žuvo penktadienį per policijos ir demonstrantų susirėmimus, šeštadienį pranešė pareigūnai, jau antrą savaitę tęsiantis neramumams dėl prieštaringai vertinamo pilietybės įstatymo.
Protestas Indijoje
Protestas Indijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po naujausių pranešimų apie žmonių žūties atvejus smurto aukų bendras skaičius padidėjo iki 20.

Šalyje pastaruoju metu didėjo nerimas dėl įstatymo, leidžiančio persekiojamų mažumų atstovams iš trijų kaimyninių šalių lengviau gauti Indijos pilietybę, bet tik tuo atveju, jeigu jie nėra musulmonai.

Penktadienį prasiveržė smurtas per demonstracijas Indijos labiausiai apgyvendintoje valstijoje Utar Pradeše, kur musulmonai sudaro beveik penktadalį visų 200 mln. gyventojų.

Policijos duomenimis, vėliausi neramumai Utar Pradeše iš viso jau pareikalavo 11 žmonių, įskaitant sutryptą vaiką, gyvybių.

Utar Pradešo policijos atstovas Shirishas Chandra naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad dar 10 žmonių mirė nuo šautinių žaizdų.

„Penktadienį žuvo 10 žmonių. Visi jie mirė nuo kulkų. Nagrinėjame ir kitus [mirties] atvejus“, – nurodė Sh.Chandra.

Berniukas neteko gyvybės per šventajame Varanasio mieste surengtą mitingą, kuriame dalyvavo apie 2 500 žmonių, įskaitant vaikus, AFP sakė rajono policijos viršininkas Prabhakaras Chaudhary.

„Policija pamėginus nuslopinti protestus, šie asmenys puolė ieškoti priedangos, tad susiklostė į panišką bėgimą panaši padėtis, per kurią žuvo berniukas“, – pažymėjo P.Chaudhary.

Jo teigimu, policininkai „elgėsi visiškai santūriai minios, užpuolusios juos akmenimis, atžvilgiu“.

Laikraščio „The Times of India“ žiniomis, berniuką, žaidusį skersgatvyje su draugu, mirtinai sutrypė minia, kurią vijosi policininkai.

Dvi iš aukų žuvo Utar Pradešo Kanpuro rajone, AFP pranešė vietos policijos vadovo atstovas.

Dar penki žmonės iš valstijos rajonų – du iš Merato, du iš Muzafarnagaro ir vienas iš Bidžnauro – mirė nuo šautinių žaizdų, penktadienį naujienų agentūrą informavo gydymo įstaigų ir policijos pareigūnai.

Penktadienį Fyrozabado mieste policija patvirtino šeštąjį mirties atvejį. Valdžia neatskleidė, kur žuvo likusios aukos.

Minėto įstatymo kritikai teigia, kad juo diskriminuojami musulmonai ir kad tai yra ministro pirmininko Narendros Modi induistų nacionalistų darbotvarkės dalis, tačiau pats vyriausybės vadovas ne kartą neigė tokius teiginius.

Tarnyboms sunku kontroliuoti padėtį, nors neramiose šalies dalyse buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, užblokuota prieiga prie interneto ir uždaryti restoranai bei parduotuvės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius