-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Indonezija perspėjo dėl gresiančio Merapio ugnikalnio išsiveržimo

Indonezijos tarnybos ketvirtadienį perspėjo apie padidėjusią neramaus Merapio ugnikalnio, esančio tankiai apgyventoje Javos saloje, išsiveržimo grėsmę ir nurodė jo apylinkėse sustabdyti turizmo ir kasybos veiklą.
Indonezija perspėjo dėl gresiančio Merapio ugnikalnio išsiveržimo
Indonezija perspėjo dėl gresiančio Merapio ugnikalnio išsiveržimo / „Scanpix“/AP nuotr.

Indonezijos geologijos agentūra, kurios detektoriai užfiksavo padidėjusį ugnikalnio aktyvumą, nustatė aukštesnį Merapio keliamo pavojaus lygį – iki antrosios kategorijos. Nuo išsiveržimo praeitais metais galiojo trečios kategorijos parengtis.

„Šios sąlygos gali sukelti magmos išsiliejimo procesą arba sprogstamąjį išsiveržimą“, – sakoma Nacionalinės gaivalinių nelaimių padarinių mažinimo agentūros atstovo Radityos Jati pranešime.

VIDEO: Įspūdingi kadrai: išsiveržė dar vienas ugnikalnis – šįkart Indonezijoje

Pasak jo, buvo paliepta sustabdyti kopimus ant Merapio šlaitų ir kasybos veiklą palei šalimais tekančias upes. Draudžiamoje zonoje lankytis bus leidžiama ir gaivalinių nelaimių agentūros darbuotojams ir mokslininkams.

Birželį Merapis išspjovė 6 km aukščio pelenų ir įkaitusių dujų stulpą, bet žmonės tąsyk nenukentėjo.

Vėliausias didelis išsiveržimas įvyko 2010 metais, kai žuvo 347 žmonės ir iš aplinkinių kaimų teko evakuotis apie 20 tūkst. gyventojų.

2 968 metų aukščio kalnas yra maždaug už 30 km nuo Džokjakartos miesto centro. Dešimties kilometrų spinduliu aplink ugnikalnį gyvena apie 250 tūkst. žmonių, rodo aplinkinių rajonų valdžios duomenys.

Džokjakartoje įsikūrusio Vulkanologijos ir geologinių grėsmių mažinimo centro vadovė Hanik Humaida sakė, kad ant derlingų Merapio šlaitų įsikūrusių kaimų gyventojams buvo patarta laikytis mažiausiai 5 km atstumo nuo kraterio.

Indonezija, daugiau kaip 250 mln. gyventojų turinti salų valstybė, priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno „Ugnies žiedui“, pasižyminčiam dideliu vulkaniniu ir seisminiu aktyvumu. Vyriausybės duomenimis, šalyje yra daugiau kaip 120 veikiančių ugnikalnių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius