Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 19 /09:34

Indonezijos Lomboko salą sukrėtė naujas smarkus 6,3 balo žemės drebėjimas

Indonezijos Lomboko salą sekmadienį sukrėtė galingas 6,3 balo žemės drebėjimas, pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS).
Žemės drebėjimas Indonezijoje
Žemės drebėjimas Indonezijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Požeminio smūgio židinys buvo nutolęs į vakarus-pietvakarius nuo Belantingo miesto Rytų Lomboke. Jo židinys glūdėjo apytiksliai 7 km gylyje, nurodė USGS. Gyventojai pasakojo, kad drebėjimas buvo smarkiai juntamas Rytų Lomboke.

„Vežiau pagalbą evakuotiesiems, kai staiga pamačiau, kad juda elektros stulpas. Supratau, kad tai – žemės drebėjimas, – naujienų agentūrai AFP sakė Rytų Lomboko gyventojas Agusas Salimas. – Žmonės ėmė klykti ir verkti. Visi jie išbėgo į gatvę.“

Drebėjimas taip pat buvo juntamas pagrindiniame Lomboko salos Mataramo mieste ir gretimame Balio kurorte.

Vos prieš dvi savaites, rugpjūčio 5-ąją, Lomboko saloje 6,9 balo žemės drebėjimas nusinešė daugiau kaip 460 gyvybių. Salos apylinkėse nukentėjo tūkstančiai namų, maldos namų ir kitų pastatų.

Seismiškai aktyvi Indonezija patenka į vadinamąjį Ramiojo vandenyno ugnies žiedą, kur susiduria tektoninės plokštės ir dažnai įvyksta žemės drebėjimų bei ugnikalnių išsiveržimų.

2004 metų gruodį katastrofinis 9,1 balo žemės drebėjimas prie Sumatros salos krantų vakarų Indonezijoje sukėlė cunamį, smogusį keliolikos Indijos vandenyno šalių pakrantėms ir nusinešusį 230 tūkst. žmonių gyvybių.

Dar vienas galingas drebėjimas – prie Fidžio

Prie Fidžio sekmadienį irgi įvyko galingas 8,2 balo žemės drebėjimas, tačiau jo židinys buvo pernelyg giliai, kad galėtų sukelti cunamį, pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Požeminis smūgis užfiksuotas 12.19 val. vietos (3.19 val. Lietuvos) laiku 361 km į rytus nuo Fidžio sostinės Suvos. Jo židinys buvo 563 km gylyje, nurodė amerikiečių seismologai.

Havajuose įsikūręs Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras teigė, kad „nėra jokios cunamio grėsmės, nes drebėjimas įvyko pernelyg giliai, Žemės viduje“.

Drebėjimas ir keli pakartotiniai smūgiai, kurių stiprumas siekė iki 6,8 balo, buvo juntami Lau salose, tačiau Viti Levu saloje įsikūrusios Suvos gyventojai sakė drebėjimo visiškai nepajutę.

Fidžio vyriausybės Seismologijos skyriaus paskelbtame pranešime sakoma, kad drebėjimas „nekelia jokios grėsmės Fidžio regionui, nes (jo židinys) yra labai giliai“.

Fidžis yra vadinamajame Ramiojo vandenyno Ugnies žiede, išsiskiriančiame žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų gausa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius