Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indonezijos plantacijų darbininkai nušovė ir suvalgė orangutaną

Indonezijai priklausančioje Borneo salos dalyje vienos aliejinių palmių plantacijos darbininkai nušovė, sukapojo į gabalėlius ir suvalgė netyčia ten užklydusį orangutaną, ketvirtadienį pranešė policija ir aktyvistai.
Orangutanas
Orangutanas / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

Policija oficialiai įvardijo tris brutaliu sparčiai nykstančios rūšies gyvūno nužudymu įtariamus vyrus, o dar septyni asmenys apklausiami kaip nusikaltimo liudininkai. Incidentas įvyko Borneo salos Kapuas Hulu rajone.

Pareigūnai pradėjo tyrimą po to, kai žiniasklaidoje buvo paskelbta pranešimų, iliustruotų kraupiomis nužudytos žmogbeždžionės nuotraukomis.

Minėti darbininkai buvo sulaikyti, kai nuošalioje džiunglėmis apaugusioje salos dalyje esančioje jų stovykloje policija vienoje spintelėje rado orangutano kaulų ir džiovintos mėsos, naujienų agentūrai AFP sakė vietos policijos vadas Jukimanas Situmorangas.

Jis teigė, kad trys įtariamaisiais paskelbti darbininkai kaltinami sausio 27-ąją „nušovę, sukapoję, supjaustę, iškepę ir suvalgę orangutaną“. Jei įtariamieji bus pripažinti pažeidę gyvūnijos apsaugos įstatymus, jiems gresia iki penkerių metų kalėjimo.

Aplinkosaugos grupė „Orangutanų apsaugos centras“ (Centre for Orangutan Protection, COP) pasmerkė šį nusikaltimą ir paragino policiją patikrinti ne tik darbininkus, bet ir bendrovę, kuriai priklauso ta plantacija.

COP vadovas Hardi Baktiantoro kritikavo aliejaus gamybos įmones, nustačiusias taisykles, kad darbuotojai būna baudžiami, jei palmėms padaroma kokios nors žalos.

Tai reiškia, kad darbuotojai orangutanus, kurie dažnai netyčia užklysta į plantacijas ir padaro eibių, laiko kenkėjais ir juos puola.

H.Baktiantoro taip pat pareiškė, kad pareigūnai apskritai neturėjo duoti leidimo įsteigti plantaciją toje vietovėje: „Kodėl jie turėtų duoti leidimą toje vietovėje, kur gyvena orangutanai?“

Orangutanams gresia išnykti, nes sparčiai naikinamos jų buveinės – drėgnieji atogrąžų miškai. Šie miškai kertami dėl medienos, taip pat įveisiant aliejinių palmių plantacijas. Be to, žmogbeždžiones puldinėja kaimų gyventojai, laikantys orangutanus kenkėjais.

Brakonieriai orangutanus gaudo ir parduoda kaip naminius gyvūnus.

Borneo orangutanų buveinių plotas per pastaruosius 20 metų sumažėjo perpus, o jų populiacija per pastaruosius 60 metų sumenko daugiau kaip 50 proc., sako Pasaulio gamtos fondas (WWF).

Tarptautinė gamtosaugos organizacija „International Union for Conservation of Nature“ (IUCN) laiko šiuos gyvūnus rūšimi, atsidūrusia kritiniame pavojuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius