Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indonezijos policija: ryšiais su Papua separatistais įtariamam lenkui pateikti kaltinimai

Indonezijoje pateikti kaltinimai vienam Lenkijos piliečiui, įtariamam ryšiais su Papua separatistais, ketvirtadienį pranešė policija.
Indonezijos specialiosios pajėgos
Indonezijos specialiosios pajėgos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Indonezija Lenkija

Nurodoma, kad lenkui gali tekti visą likusį gyvenimą praleisti už grotų, jei jis bus pripažintas kaltu.

Kaip praneša policija, Jakubas Fabianas Skrzypskis anksčiau šią savaitę buvo sulaikytas siekiant apklausti, paaiškėjus, kad jis ketino filmuoti vieną sukilėlių susitikimą neramioje provincijoje, esančioje Naujosios Gvinėjos salos vakarinėje pusėje.

Pasak valdžios atstovų, J.F.Skrzypskiui ir dar trims indoneziečiams buvo pateikta virtinė kaltinimų dėl Indonezijos baudžiamajame kodekse numatytų nusikaltimų, įskaitant sąmokslą nuversti vyriausybę.

Išsamesnės informacijos apie įtariamą sąmokslą policija nepateikė.

J.F.Skrzypskis buvo suimtas Vamenoje – didžiausiame mieste Papua aukštumų regione, nurodė pareigūnai.

Papua policijos atstovo Suryadi Diazo teigimu, iš „Judėjimo už laisvąją Papua“ buvo konfiskuota daugiau kaip 130 šovinių ir dokumentų, kuriose smulkiai aprašomi grupuotės veiksmai.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija paskelbė teikianti J.F.Skrzypskiui konsulinę pagalbą ir mėginanti išsiaiškinti, kuo konkrečiai jis kaltinamas.

„Galime patvirtinti, kad (jis) buvo sulaikytas ir kaltinamas ryšiais su separatistais“, – naujienų agentūrai AFP pranešė vienas ministerijos atstovas.

Valdžia itin jautriai vertina padėtį Papua, kur separatistinės nuotaikos tvyro nuo 7-ojo dešimtmečio pabaigos, kai Indonezija aneksavo šį regioną po referendumo. Nors šį plebiscitą palaikė Jungtinės Tautos, daugelis istorikų laiko jį suklastotu.

Džakarta dažniausiai draudžia užsienio žurnalistams lankytis ryčiausioje provincijoje be vyriausybės leidimo.

2014-aisiais dviems prancūzų žurnalistams, be leidimo rengusiems Papua reportažus, buvo skirta trumpa laisvės atėmimo bausmė.

Šiame viename iš skurdžiausių Indonezijos regionų pastaraisiais mėnesiais padaugėjo išpuolių prieš civilius ir saugumo pajėgas. Įtariama, kad už atakas atsakingi separatistai.

Kai kurie smurto incidentai įvyko netoli milžiniškos aukso ir vario kasyklos, priklausančios JAV bendrovei „Freeport McMoRan“.

Ta vieta dažnai tapdavo „karštu tašku“ kovoje už Papua nepriklausomybę ir didesnę dalį pajamų, gaunamų už šio regiono gausių gamtos išteklių eksportą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius