Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Informacijos nutekinimu „WikiLeaks“ įtariamas JAV karys išgyvena lyties krizę

Viena iš priežasčių, kodėl JAV karys Bradley Manningas, įtariamas didžiulio kiekio įslaptintos informacijos nutekinimu tinklalapiui „WikiLeaks“, buvo stebimas apskritą parą, kad nenusižudytų, buvo jo išgyvenama lytinės tapatybės krizė, sekmadienį sakė vienas liudininkas.
JAV karys Bradley Manningas
JAV karys Bradley Manningas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Manning, buvęs armijos žvalgybos analitikas Irake, kaltinamas dėl didžiausio konfidencialios informacijos nutekinimo per JAV istoriją, kai esą persiuntė didžiulį kiekį įslaptintų dokumentų vyriausybių paslaptis viešinančiam tinklalapiui, kurį įkūrė buvę kompiuterinis įsilaužėlis Julianas Assange'as.

Klausimas dėl numanomos B.Manningo lytinės tapatybės krizės, galėjusios sukelti psichikos „nestabilumą“, buvo iškeltas prieš parengiamąjį teismo posėdį.

Klausimas dėl numanomos B.Manningo lytinės tapatybės krizės, galėjusios sukelti psichikos „nestabilumą“, buvo iškeltas prieš parengiamąjį teismo posėdį, kai jo advokatai paragino karinį teisėją atmesti šią bylą, argumentuodami, jog karys patyrė „neteisėtą bausmę“, kai buvo devynis mėnesius laikomas vienutėje.

Vyresnysis seržantas Craigas Blenisas, dirbęs konsultantu Kvantiko karinėje bazėje, kurioje buvo laikomas B.Manningas, sakė, kad lyties problema buvo „aukščiau kitų dalykų“, nulėmusių šio kario laikymo sąlygas.

Ši krizė „rodo, kad jis nėra stabilus“, C.Blenisas sakė teismui, aiškindamas, kodėl B.Manningui buvo taikoma griežta „susižalojimo prevencijos“ programa, kol jis buvo laikomas toje bazėje, esančioje Virdžinijoje.

Breanna, B.Manningo „antrasis aš“, buvo pirmąkart paminėta per praeitais metais vykusius posėdžius. Teismo dokumentuose nurodoma advokatų pozicija, kad kalėjimo pareigūnai demonstravo „nepakantumą ir homofobiją“ B.Manningo, kuriam šiuo metu 24 metai, atžvilgiu.

C.Blenisas buvo spaudžiamas atsakyti, kodėl jis rekomendavo toliau laikyti šį armijos eilinį griežčiausio saugumo sąlygomis, nors savo ataskaitose teigė, kad jis yra pavyzdingas kalinys, o psichiatrai teigė, kad kaltinamasis nėra linkęs į savižudybę.

Teismui pateiktame vaizdo įraše C.Blenisas matomas besikalbantis su B.Manningu per jo kameros grotas, sakydamas, kad jis yra jokių rūpesčių nekeliantis kalinys. „Norėčiau turėti 100 Manningų“, – tąsyk sakė kalėjimo pareigūnas.

Vaizdo įraše B.Manningas matomas stovintis nusirengęs iki pusės, laikantis rankas už nugaros. Kalėjimo pareigūnai jį versdavo nusirengti nuogai prieš einant miegoti pagal susižalojimo prevencijos programą.

Vaizdo įraše B.Manningas matomas stovintis nusirengęs iki pusės, laikantis rankas už nugaros. Kalėjimo pareigūnai jį versdavo nusirengti nuogai prieš einant miegoti pagal susižalojimo prevencijos programą.

Advokatai taip pat spaudė C.Blenisą pakomentuoti vieną savo elektroninį laišką, kuriame jis galimai juokavo su savo viršininku apie galimybę perduoti B.Manningui gimtadienio paketą, kurį Kvantiko kalėjimas atmetė, nes toks žingsnis nebuvo iš anksto suderintas.

Tame laiške C.Blenisas išvardijo oficialias priežastis, kodėl buvo atsisakyta perduoti gimtadienio dovaną, tačiau pridūrė, jog toks sprendimas buvo priimtas dėl to, kad jie „jaučiasi kaip mulkiai“.

C.Blenisas sakė, kad jam susirūpinimą sukėlė B.Manningo nenoras kalbėtis su jį kalėjime prižiūrinčiais kariais, juolab, kad jis prisipažino galvojęs apie savižudybę, kai buvo atvežtas į Kvantiko bazę 2010 metų liepą.

Tuo tarpu B.Manningo civilinis advokatas Davidas Coombsas kėlė prielaidą, kad jo klientas, kuris anksčiau buvo laikomas JAV kariniame kalėjime Kuveite, yra tylenis iš prigimties.

„Ar gali būti, kad jūs žvelgiate į tylų vaikiną?“ – klausė D.Coombsas.

„Aš taip negalvojau“, – atsakė seržantas.

B.Manningas buvo laikomas Kvantiko kalėjime iki praeitų metų balandžio, o vėliau jį perkėlė į kalėjimą Fort Levenvorto karinėje bazėje Kanzase, kur pareigūnai padarė išvadą, kad jis nelinkęs į savižudybę ir gali būti laikomas švelnesnėmis sąlygomis.

Teisės ekspertų nuomonei, mažai tikėtina, kad karinė teisėja Denise Lind atmes šią bylą dėl B.Manningo laikymo sąlygų, tačiau ji gali atsižvelgti į šiuos argumentus teismui skiriant bausmę, jeigu kario kaltė būtų įrodyta.

Jeigu būtų pripažintas kaltu pagal visus 22 kaltinimus, įskaitant dėl „pagalbos priešui“, B.Manningas gali būti pasiųstas už grotų iki gyvos galvos.

Teisėja D.Lind anksčiau paskelbė, kad B.Manningo byla bus pradėta nagrinėti ateinančių metų kovą, o ne vasarį.

Karinio tribunolo procesas, kuris turėtų trukti apie šešias savaites, gali prasidėti kovo 6-ąją arba kovo 18-ąją, priklausomai nuo teisinių svarstymų spartos, nurodė ji..

Parengiamais svarstymas dėl B.Manningo laikymo sąlygų Kvantiko bazėje, kuris prasidėjo praeitą antradienį, bus tęsiamas trečiadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius