Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irake per raketų ataką žuvo du JAV ir vienas britų karys, JAV koalicija reaguoja

Irake per raketų ataką prieš karinę bazę, esančią į šiaurę nuo Bagdado, trečiadienį žuvo du amerikiečių ir vienas britų karys, pranešė JAV pareigūnas.
Irake žuvusio JAV kario palaikai pargabenami į gimtinę
Irake žuvusio JAV kario palaikai pargabenami į gimtinę / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai daugiausiai aukų pareikalavusi raketų ataka per kelerius pastaruosius metus prieš irakiečių karines bazes, kuriose yra užsienio karių.

Ataka gali išprovokuoti pavojingą eskalaciją. Iš karto po jos tikriausiai JAV koalicijos lėktuvai sudavė smūgių su Iranu susijusiems irakiečių kovotojams kaimyninėje Sirijoje. Sirijos karą stebinti organizacija pranešė, kad per šiuos smūgius žuvo mažiausiai 18 kovotojų.

Trečiadienį vakare 18 raketų „Katiuša“ smogė Tadži oro pajėgų bazei į šiaurę nuo Bagdado, kurioje yra JAV vadovaujamos koalicijos karių, padedančių irakiečių pajėgoms kovoti su džihadistais.

Koalicijos pareiškime sakoma, kad žuvo trys ir buvo sužeista dar 12 karių, bet jų pilietybė nenurodoma.

Tačiau vienas JAV pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad žuvo du amerikiečiai ir vienas britas.

Irako kariškiai sakė, kad raketos buvo paleistos iš sunkvežimio, bet informacijos apie aukas nepateikė.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ir Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas kalbėdamiesi telefonu pasmerkė šią raketų ataką.

Jie „pabrėžė, kad už šias atakas atsakingi asmenys turi būti patraukti atsakomybėn“, sakoma JAV valstybės departamento pareiškime.

Atsakomybės kol kas niekas neprisiėmė, bet Vašingtonas dėl panašių pastarojo meto išpuolių kaltino Irano remiamas frakcijas iš Irako kovotojų tinklo „Hashed al Shaabi“, inkorporuoto į Irako valstybines struktūras.

Kelios valandos po trečiadienio atakų trys karo lėktuvai, tikriausiai priklausantys JAV vadovaujamai koalicijai, bombardavo „Hashed al Shaabi“ frakcijas, esančias kitoje sienos pusėje, Sirijos teritorijoje, pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„Netoli Albukamalio nugriaudėjus 10-čiai sprogimų“ žuvo mažiausiai 18 irakiečių kovotojų, nurodė SOHR. Sirijos pasienio mieste Albukamalyje yra daug „Hashed al Shaabi“ kovotojų.

Kai kurios šio tinklo frakcijos kelerius metus kovoja drauge su Sirijos vyriausybinėmis pajėgomis ir tapdavo JAV koalicijos bei Izraelio antskrydžių Sirijoje taikiniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius