Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irako chaldėjų katalikų lyderiai susirinko į Romą rinkti savo patriarchą

Irako Chaldėjų Katalikų Bažnyčios vyskupai saugumo sumetimais pirmadienį susirinko Romoje į sinodą, kuriame išrinks naują vienos seniausių pasaulyje krikščioniškų Bažnyčių patriarchą.

Maždaug 15 vyskupų sinodas rengiamas atsistatydinus Babilono chaldėjų patriarchui Emmanueliui III Delly, kurio amžius – 85 metai – pasiekė šiam postui numatytą limitą.

Saugumo sumetimais sinodas vyksta Romoje, o ne Bagdade, kur įsikūręs patriarchatas.

Chaldėjų Katalikų Bažnyčia pripažįsta popiežiaus ir Vatikano autoritetą, bet išlaiko savo hierarchiją. Oficiali jos kalba yra aramėjų – ja turėjo kalbėti ir Jėzus Kristus. Šios Bažnyčios ištakos siekia apaštalą Tomą.

Vyskupai atvyko iš Bagdado, Kirkuko, Mosulo, taip pat – Europos ir Šiaurės Amerikos, į kurias per dešimtmetį po JAV vadovaujamos 2003-iųjų invazijos emigravo šimtai tūkstančių Irako krikščionių.

Sinodo trukmė nėra nustatyta iš anksto.

Po JAV vadovaujamos invazijos krikščionys buvo pradėti diskriminuoti ir imti laikyti Vakarų „kryžininkų“ sąjungininkais. Dvasininkai buvo žudomi ir grobiami, keliose bažnyčiose buvo susprogdintos bombos.

Chaldėjų Katalikų Bažnyčiai Irake iki 2003 metų priklausė 550 tūkst. sekėjų, o išeivijoje – dar 150 tūkst. tikinčiųjų. Dabar ji turi maždaug 150 tūkst. narių Irake ir 550 tūkst. narių užsienyje.

Romos autoritetą Chaldėjų Katalikų Bažnyčia pripažino 1551 metais, bet galutinai prisijungė prie Romos tik 1830-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius