Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Irako kurdai sieks valstybingumo

Irako kurdų lyderis Massudas Barzani trečiadienį pareiškė, kad atėjo laikas šiai šalies etninei grupei surengti referendumą dėl savo regiono nepriklausomybės.
Massudas Barzani
Massudas Barzani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Atėjo laikas žmonėms referendume priimti sprendimą dėl savo ateities, ir sąlygos dabar tam tinkamos“, – sakė M.Barzani.

„Šis referendumas nebūtinai iškart ves prie valstybingumo paskelbimo. Jis veikiau būtų priemonė sužinoti Kurdistano žmonių valią ir nuomonę dėl jų ateities“, – sakė M.Barzani, kuris tebėra Irako kurdiškojo regiono prezidentas, nors jo kadencijos terminas jau baigėsi.

Irako kurdų pajėgos yra svarbios Jungtinių Valstijų partnerės kare su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

Tačiau tiek referendumas dėl nepriklausomybės, kuriam priešinasi Irako federalinė vyriausybė, tiek klausimas, kuriose teritorijose jis būtų organizuojamas, kursto įtampą tarp autonominio kurdų regiono ir Bagdado.

Šis regionas oficialiai apima tris provincijas, bet kurdų pajėgos kontroliuoja dalį teritorijos dar keturiose provincijose, kuriose savo valdžią siekia išlaikyti federalinė vyriausybė.

Federalinės pajėgos pabėgo iš pozicijų daugelyje šiaurinių teritorijų 2014 metų vasarą, kai IS netikėtai pradėjo žaibišką puolimą. Susiklosčiusi padėtis leido kurdų pajėgoms perimti arba sustiprinti kontrolę teritorijose, kurias valdyti pretenduoja tiek jie, tiek Bagdadas.

Tikėtina, kad bus ypač nesutariama dėl naftos turtingos Kirkuko provincijos, kurios didžiąją dalį kontroliuoja kurdų kovotojai (pešmergai), nes Bagdamas nenorės netekti ten esančių vertingų gamtinių išteklių telkinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius