Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 05 /10:54

Irako pajėgos atkovojo „Islamo valstybės“ bastiono Chavidžos centrą

Irako pajėgos ketvirtadienį paskelbė atkovojusios džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) tvirtovės Chavidžos centrą ir tęsiančios puolimą prieš vieną paskutinių IS anklavų šalyje.
Irako pajėgos prie Chavidžos
Irako pajėgos prie Chavidžos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kariai, policininkai ir sukarintų pajėgų nariai „išvadavo visą Chavidžos centrą ir tęsia savo puolimą“, sakė operacijos vadas, generolas leitenantas Abdel Amiras Yarallah.

Vyriausybės ir jos sąjungininkų pajėgos, kurias remia JAV vadovaujama koalicija, praėjusį mėnesį pradėjo puolimą „Islamo valstybei“ iš Chavidžos ir jos apylinkių išstumti.

Šis miestas ilgą laiką buvo džihadistų bastionas, bet dabar viena paskutinių teritorijų, tebekontroliuojamų IS, per žaibišką puolimą 2014 metų vasarą užėmusios didelę Irako dalį. Atkovojus Chavidžą IS rankose liktų tik kelios atokios vietovės.

Jungtinės Tautos antradienį paskelbė, kad nuo puolimo pradžios iš Chavidžos pabėgo maždaug 12,5 tūkst. žmonių.

JT humanitarinių reikalų biuras nurodė, kad mieste dar likusių žmonių skaičius neaiškus, bet galėtų būti ir 78 tūkstančiai.

Biuras sakė, kad humanitarinės pagalbos agentūros įsteigė patikrinimo postus, stovyklas ir nepaprastųjų situacijų centrus, kuriuose galima priimti daugiau kaip 70 tūkst. pabėgėlių.

230 km į šiaurę nuo Bagdado esanti Chavidža yra viena iš vos dviejų reikšmingų Irako rajonų, kuriuos dar kontroliuoja IS. Kitas rajonas yra Eufrato slėnio ruožas netoli Sirijos sienos, kuris taip pat yra atakuojamas vyriausybės pajėgų.

Paryžiuje viešintis Irako vyriausybės vadovas Haideras al Abadi sako, kad dabar kova su IS bus sutelkta prie sienos su Sirija.

„Su malonumu pranešu, kad šiandien išlaisvintas Chavidžos miestas“, – sakė premjeras ir pridūrė, kad tai yra „ne tik Irako, bet ir viso pasaulio laimėjimas.“

Chavidžos išlaisvinimo planus apsunkino politiniai kivirčai tarp Irako saugumo pajėgų, šiitų ginkluotų kovotojų grupių ir kurdų pešmergų kovotojų. Šis miestas priklauso Kirkuko provincijai, dėl kurios ginčijasi centrinė vyriausybė Bagdade ir šiaurinis autonominis Irako kurdų regionas.

Tuo metu IS kovotojai, kaip pranešama, ketvirtadienio naktį nesėkmingai mėgino atakuoti vieną JAV kariškių bazę šalie Irako šiaurėje esančio Machmūro miesto, ketvirtadienį pranešė televizija „Kurdistan 24“.

Kaip nurodoma televizijos pranešime, keturi mirtininkai sprogdintojai prisiartino prie bazės, esančios į pietus nuo Machmūro, bet buvo nukauti komplekso prieigose.

Machmūras yra maždaug už 40 km į šiaurę nuo IS tvirtovės Chavidžos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius