-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irako pareigūnai: per smurtą Bagdade žuvo mažiausiai du žmonės, dešimtys sužeista

Irako saugumo pajėgoms pirmadienio naktį ir rytą per susirėmus su antivyriausybinių protestų dalyviais Bagdade panaudojus ašarines dujas ir kovinius šaudmenis, žuvo mažiausiai du protestuotojai ir dar dešimtys buvo sužeisti, pranešė pareigūnai.
Protestuotojas Bagdade
Protestuotojas Bagdade / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl neramumų sostinėje uždarytos pagrindines į miesto centrą vedančios gatvės.

Tai naujausia smurto banga nuo praėjusios savaitės, kai Irake atsinaujino protestai, kuriuos trumpam buvo užgožusi tarp Vašingtono ir Teherano kilusi įtampa po to, kai anksčiau šį mėnesį per JAV bepilotės skraidyklės smūgį Bagdade buvo nukautas Irano aukšto rango generolas Qasemas Soleimani.

Antivyriausybiniai protestai po trumpos pertraukos atsinaujino ir Libane, augant visuomenės nepasitenkinimui dėl gilėjančios ekonominės krizės ir politikų neveiklumo.

Šimtai žmonių buvo sužeista per savaitgalį vykusius saugumo pajėgų susirėmimus su protestuotojais Beiruto centre, kur buvo panaudotos ašarinės dujos ir guminės kulkos.

Bagdade ašarinės dujos ir kovinės kulkos buvo panaudotos prie Sinako tilto ir Tajarano aikštėje, paskutinėmis dienomis tapusioje smurto proveržio scena, nurodė medikai ir saugumo pareigūnai. Vienas protestuotojas buvo nušautas, o dar vienas žuvo, kai jam į galvą pataikė ašarinių dujų kanistras, nurodė medikai.

Virš miesto tvyrant ašarinių dujų dūmams, sužeistieji buvo gabenami į ligoninės autorikšomis.

Bagdado operacijų štabo pranešime sakoma, kad grupė akmenis svaidžiusių „smurto kurstytojų“ sužeidė 14 pareigūnų, kai bandė patekti į Tahriro (Išsivadavimo) aikštę, tapusią politinių reformų reikalaujančių demonstrantų pagrindine rinkimosi vieta.

„Nepaisant šių veiksmų, mūsų pajėgos toliau rodo savitvardą ir vykdo savo saugumo užtikrinimo pareigas“, – nurodoma pranešime.

Vienas saugumo pareigūnas informavo, kad Nacionalinei saugumo tarybai davus leidimą suimti pagrindinius kelius ir transporto žiedus blokuojančius protestuotojus, buvo areštuoti mažiausiai devyni asmenys.

Tuo metu Jungtinių Tautų specialioji atstovė Irake Jeanine Hennis-Plasschaert paragino Irako politinį elitą atnaujinti raginimus vykdyti reformas ir rengti taikius protestus.

„Bet kokie veiksmai, siekiant spręsti žmonių susirūpinimą keliančius klausimus, bus beverčiai, jeigu jie nebus užbaigti“, – sakoma JT paskelbtame J.Hennis-Plasschaert pareiškime.

„Žiaurus taikių protestuotojų malšinimas yra netoleruotinas ir jo reikia išvengti bet kokia kaina. Nėra nieko kenksmingiau už baimės atmosferą“, – nurodoma jame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius