Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irako parlamentarai atleido Kirkuko provincijos gubernatorių dėl Kurdistano regiono nepriklausomybės referendumo

Irako parlamentas ketvirtadienį nubalsavo atleisti naftos turtingos Kirkuko provincijos gubernatorių dėl jo sprendimo leisti šiaurinei Kirkuko provincijai balsuoti kurdų nepriklausomybės referendume, kuriam prieštarauja Bagdadas.
Irako prezidentas Fuadas Masumas (dešinėje) ir Kirkuko provincijos gubernatorius Najm Eddine Karimas
Irako prezidentas Fuadas Masumas (dešinėje) ir Kirkuko provincijos gubernatorius Najm Eddine Karimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Parlamento pirmininkas Salimas al-Juburis sakė gavęs iš premjero Haidero al Abadi biuro laišką, kuriame parlamentarai raginami balsuoti dėl gubernatoriaus Najm Eddine Karimo atleidimo.

Šią savaitę Irako parlamentas nubalsavo prieš šiaurės Irake esančio autonominio Kurdistano regiono lyderių planuojamą neprivalomą referendumą, kuris vyks rugsėjo 25 dieną.

Referendumui smarkiai priešinasi Bagdado federalinė vyriausybė ir kaimyninės šalys Iranas ir Turkija, kurios baiminasi, kad referendumas gali paskatinti jų pačių nemažas kurdų bendruomenes siekti nepriklausomybės.

Referendumo kritikai, tarp kurių yra JAV, Europos Sąjunga ir net kai kurie iš 5,5 milijonų Irake gyvenančių kurdų, sako, kad balsavimas atitraukia dėmesį nuo kovos su džihadistais.

Rugpjūčio pabaigoje Kirkuko provincija nusprendė dalyvauti dviprasmiškai vertinamame referendume.

Dėl provincijos valdymo ginčijasi Bagdadas ir autonominis Irako Kurdistano regionas, kuriame gyvena daug skirtingų bendruomenių, tarp jų ir arabai bei turkmėnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius