Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irako premjeras gyrė šalies pajėgas, baigiančias užsitikrinti „pergalę“ Mosule

Irako premjeras Haideras al Abadi sekmadienį apsilankė Mosule ir gyrė savo pajėgas užsitikrinant kol kas didžiausią „pergalę“ prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).
Irako premjeras Haideras al Abadi Mosule
Irako premjeras Haideras al Abadi Mosule / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

H.al Abadi biuras pranešė, kad premjeras lankosi „išvaduotame“ Mosule, pasveikinti savo „didvyriškų kovotojų“, bet jis pats vėliau užsiminė, kad pergalę paskelbs tik tada, kai bus likviduoti paskutiniai pasipriešinimo židiniai.

„Pergalė yra užtikrinta, IS likučiai apsupti, ir tik laiko klausimas, kada paskelbsime savo žmonėms didžią pergalę“, – sakoma H.al Abadi pareiškime.

„Delsiu iš pagarbos ir paramos mūsų pajėgoms, kurios tęsia valymo operaciją, – sakė jis. – Dar yra likę tik vienas ar du „Daesh“ (IS) likučių židiniai.“

Didelė antrojo pagal dydį Irako miesto dalis yra virtusi griuvėsiais, žuvo ar buvo sužeista tūkstančiai žmonių, beveik milijonas gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

„Didelė pergalė – jau mūsų rankose“, – pridūrė premjeras.

Ši pergalė labai daug kainavo: didelė antrojo pagal dydį Irako miesto dalis yra virtusi griuvėsiais, žuvo ar buvo sužeista tūkstančiai žmonių, beveik milijonas gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Ateityje taip pat laukia milžiniški iššūkiai: ne tik Mosulo atstatymas, bet ir kova su IS kitose vietose. Nors džihadistų grėsmė buvo smarkiai sumažinta, ji nėra eliminuota.

Premjero biuro paskelbtose nuotraukose matyti H.al Abadi juoda karine uniforma, spaudžiantis rankas policininkams ir armijos karininkams.

Pranešime sakoma, kad H.al Abadi susitiko su vadais Mosule ir davė virtinę įsakymų dėl „pergalių palaikymo ir nugalėtų (IS) likučių eliminavimo“, taip pat dėl „saugumo ir stabilumo užtikrinimo išvaduotame mieste“.

„Pergalė visiems irakiečiams“

Premjerui atvykus į miestą, Irako kariai mojavo vėliavomis ir rodė pergalės ženklus.

„Tai pergalė visiems irakiečiams, ne tik mums“, – policijos bazėje, kurioje H.al Abadi susitiko su vadais, naujienų agentūrai AFP sakė Mohammedas Jassemas iš elitinės Kovos su terorizmu tarnybos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Irako kariai išlaisvintame Mosule
AFP/„Scanpix“ nuotr./Irako kariai išlaisvintame Mosule

M.Jassemas, kuris kovojo daugumoje kitų svarbiausių karo su IS mūšių, sakė, kad Mosule buvo sunkiausia. „Dalyvavau kovose Ramadyje ir Tikrite, Salah Ad Dine ir Baidži bei al Kajaroje, ... bet kova čia, (IS) tvirtovėje, buvo nuožmiausia“, – sakė M.Jassemas, ant pečių užsimetęs Irako vėliavą.

IS per žaibišką puolimą 2014 metų viduryje užėmė dideles Irako dalis ir paskelbė „kalifatą“ Irake bei kaimyninėje Sirijoje. Ši grupuotė taikė brutalią islamo teisės interpretaciją ir įvykdė žiaurių nusikaltimų, organizavo arba įkvėpė kruvinų išpuolių Irake, Sirijoje ir užsienyje.

2014 metų viduryje JAV vadovaujama koalicija pradėjo karines operacijas prieš IS Sirijoje ir Irake: vykdė aviacijos smūgių kampaniją ir siuntė patarėjus dirbti su vietos pajėgomis.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas buvo tarp pirmųjų pasveikinimą atsiuntusių pasaulio lyderių.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas

„Mosulas išvaduotas nuo „Daesh“, – tviteryje parašė jis. – Pagarba nuo Prancūzijos visiems, kas prisidėjo prie šios pergalės, kartu su mūsų pajėgomis.“

„Ryžtingas žingsnis“

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Michaelas Fallonas pasveikino H.al Abadi ir „Irako pajėgas, kovojusias labai narsiai“.

Europos Sąjunga pavadino šią pergalę „ryžtingu žingsniu vykdant kampaniją dėl teroristų kontrolės eliminavimo dalyje Irako“.

IS prarado didžiąją dalį savo anksčiau kontroliuotos teritorijos. Koalicija siekia išstumti džihadistus iš jų bastiono Sirijoje Rakos. Ją dabar puola JAV remiamos arabų ir kurdų pajėgos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijos sukilėliai jau priartėję prie Rakos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijos sukilėliai jau priartėję prie Rakos

Irako pajėgos savo kampaniją už Mosulą pradėjo spalio mėnesį. Sausį jos užėmė rytinę miesto dalį, o vasarį pradėjo mūšius dėl vakarinės dalies.

Irako pajėgos savo kampaniją už Mosulą pradėjo spalio mėnesį. Sausį jos užėmė rytinę miesto dalį, o vasarį pradėjo mūšius dėl vakarinės dalies.

Tačiau kovos tapo sunkesnės, saugumo pajėgoms įžengus į tankiai apgyvendintą senamiestį vakariniame Tigro upės krante.

Pastarosiomis dienomis saugumo pajėgos nukovė 30 džihadistų, bandžiusių per Tigrą pabėgti iš savo paskutinės mažėjančios jų kontroliuojamos teritorijos Mosule, sekmadienį pranešė Irako pajėgų Jungtinė operacijų vadovybė.

Net paskutinėmis mūšio dienomis iš senamiesčio negalėjo ištrūkti tūkstančiai civilių. Tie, kam pavyko pabėgti, gedi nuo džihadistų snaiperių ir bombardavimų žuvusių artimųjų.

Dar ne „laidotuvių varpai“

Jungtinės Tautos neseniai paskelbė, kad nuo spalio, kai prasidėjo mūšiai už Mosulą, savo namus turėjo palikti 915 tūkst. gyventojų.

Mosulo atgavimas nereikš IS keliamos grėsmės pabaigos. Grupuotė kontroliuoja teritorijų kitose Irako vietose ir yra pajėgi surengti sprogdinimų vyriausybės kontroliuojamose teritorijose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mosulo centras – visiškai sugriautas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mosulo centras – visiškai sugriautas

Tarp IS kontroliuojamų Irako miestų yra Tal Afaras ir Chavidža šiaurėje. Be to, ši grupuotė kontroliuoja nemažą teritoriją vakarinėje Anbaro provincijoje.

IS taip pat kontroliuoja reikšmingą teritoriją Sirijoje, įskaitant Rakos miestą, kur JAV remiamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF) jau įsiveržė į įtvirtintą istorinį centrą ir bando išstumti džihadistus.

Mosulo praradimas yra didelis smūgis džihadistams, bet jis nėra mirtinas.

„Mosulo atgavimo neturėtume vertinti kaip laidotuvių varpų IS“, – sakė Irako reikalų analitikas Patrickas Martinas iš JAV įsikūrusio strateginių studijų centro „Institute for the Study of War“.

„Jei saugumo pajėgos nesiims žingsnių užtikrinti, kad laimėjimai prieš IS būtų ilgalaikiai, tuomet IS teoriškai galėtų atgyti ir vėl užimti miestų“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius