-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irako premjeras Nuri al Maliki traukiasi

Nuri al Maliki ketvirtadienį galiausiai ryžosi atsistatydinti iš Irako premjero posto, nusileisdamas vis didėjančiam spaudimui Irake ir už jo ribų atlaisvinti vietą naujai koalicinei vyriausybei, kuri galėtų veiksmingiau malšinti sunitų islamistų sukilimą, gresiantį ir pačiam Bagdadui.
Nouris al Malikis
Nouris al Malikis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Premjeras Irakas

Užbaigdamas savo aštuonerius metus trukusį skaldantį ir konfesiškai orientuotą valdymą N. al Maliki, vėlai vakare kreipdamasis per televiziją, parėmė naujai paskirtą premjerą šiitą Haidarą al Abadi, kuris stovėjo greta besitraukiančio vyriausybės vadovo, ir perspėjo apie grėsmę, kurią kelia „Islamo valstybės“ kovotojai, užėmę didžiules šalies teritorijas.

„Stovėdamas šiandien prieš jus pranešu, kad aš, siekdamas palengvinti politinį procesą ir naujos vyriausybės formavimą, atsiimu savo kandidatūrą brolio dr. Haidaro al Abadi naudai“, – pareiškė N. al Maliki.

N.al Maliki sprendimas veikiausiai susilauks teigiamos reakcijos Irako sunitų mažumoje, kuri dominavo Irake valdant autokratiškam Saddamui Husseinui, bet pasijuto nustumta į šoną, kai 2006 metais į valdžią su JAV palaikymu atėjo palyginti menkai žinomas šiitas N.al Maliki.

N.al Maliki ištisus mėnesius priešinosi sunitų, kurdų, kai kurių šiitų, taip pat šiitiško Irano ir JAV spaudimui trauktis iš vykdomosios valdžios, tvirtindamas, kad teisę formuoti naują vyriausybę jam suteikė balandžio mėnesį vykusių parlamento rinkimų rezultatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius