-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 26 /16:26

Irako teismas trims Prancūzijos piliečiams skyrė mirties bausmes už priklausymą „Islamo valstybei“

Irako teismas sekmadienį skyrė trims Prancūzijos piliečiams mirties bausmes pripažinęs juos kaltais dėl prisijungimo prie džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS), pranešė vienas teismo pareigūnas.
Deir ez Zoro miestą apsupę „Islamo valstybės kovotojai“
„Islamo valstybės kovotojai“ / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV remiamų pajėgų, kovojančių su džihadistais, Sirijoje sučiupti Kevinas Gonot, Leonardas Lopezas ir Salimas Machou yra pirmi prancūzai IS nariai, pasmerkti myriop Irake, kur vyko jų teismas.

K.Gonot buvo sulaikytas Sirijoje kartu su motina, žmona ir įbroliu. Prancūzijos teismas jam už akių yra skyręs devynerius metus laisvės atėmimo, informavo Prancūzijos kovos su terorizmu analizės centras (CAT).

S.Machou priklausė liūdnai pagarsėjusiai Tariqo ibn Ziyado brigadai – „užsienio teroristų iš Europos kuopelei“, vykdžiusiai atakas Irake bei Sirijoje bei planavusiai išpuolius Paryžiuje ir Briuselyje, nurodė JAV pareigūnai.

Paryžiuje gyvenęs L.Lopezas kartu su žmona ir dviem jųdviejų vaikais iš pradžių nuvyko į Irako šiaurinį Mosulo miestą, kurį tuo metu kontroliavo IS, o vėliau persikėlė į Siriją, sakė prancūzų tyrėjai.

Per 30 dienų nuteistieji dar gali apskųsti nuosprendžius.

Irake laikomi suimti tūkstančiai džihadistų, pastaraisiais mėnesiais perkeltų čia iš kaimyninės Sirijos, kur juos sučiupo JAV palaikomos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF).

Anksčiau šį mėnesį Irako teismų sistemos pareigūnai pranešė, kad nuo 2018 metų pradžios šalies teismai paskelbė nuosprendžius daugiau nei pusei tūkstančio įtariamų IS narių užsieniečių.

Daugeliui jų buvo skirtos įkalinimo iki gyvos galvos bausmės, kiti nuteisti myriop. Visgi nė vienam IS nariui užsieniečiui mirties bausmė dar nebuvo įvykdyta.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos kritikuoja tokius teismo procesus. Anot aktyvistų, per šiuos teismo procesus neretai remiamasi įrodymais, išgautais kankinant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius