-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas artimiausiomis dienomis laukia apsilankant TATENA vadovo

Iranas pirmadienį pranešė, kad Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros tarnybos vadovas Rafaelis Grossi artimiausiomis dienomis apsilankys Teherane, kilus ginčui dėl urano sodrinimo lygio šalyje.
Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros tarnybos vadovas Rafaelis Grossi
Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros tarnybos vadovas Rafaelis Grossi / „AP“/„Scanpix“

Vienoje įsikūrusi Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad diskutuoja su Teheranu po to, kai naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad priežiūros institucijos inspektoriai Irane rado iki 84 proc. prisodrinto urano.

Iranas paneigė šį pranešimą, tvirtindamas, kad nebandė sodrinti urano daugiau nei 60 procentų. Tai yra gerokai daugiau nei 3,67 proc. riba, nustatyta 2015 metais pasiektame svarbiame susitarime su pasaulio galiomis.

Pirmadienį Irano atominės energijos organizacija (AEOI) pranešė, kad R.Grossi artimiausiomis dienomis atvyks į Iraną, gavęs oficialų jos direktoriaus Mohamamdo Eslami kvietimą.

„Pastarosiomis dienomis turėjome konstruktyvias ir daug žadančias diskusijas“ su TATENA delegacija, kuri jau buvo atvykusi į Iraną, kad išsklaidytų bet kokias abejones dėl jo branduolinės programos, sakė AEOI atstovas spaudai Behrouzas Kamalvandi.

„Tikimės, kad ši kelionė taps pagrindu glaudesniam Irano bei TATENA bendradarbiavimui ir aiškesniam horizontui“, – pridūrė jis.

Naujausias TATENA inspektorių vizitas įvyko įstrigus deryboms dėl 2015 metų susitarimo, kuriuo Iranui buvo pažadėta sušvelninti žlugdančias ekonomines sankcijas mainais į branduolinės veiklos apribojimus, atnaujinimo.

Šiais apribojimais buvo siekiama užkirsti kelią Irano siekiui susikurti branduolinį ginklą, kurį jis visada neigė.

2018 metais Jungtinės Valstijos vienašališkai pasitraukė iš susitarimo ir vėl įvedė sankcijas, o tai paskatino Iraną sustabdyti savo įsipareigojimų pagal susitarimą, oficialiai vadinamą Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), vykdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius