Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iranas atšaukė ambasadorių iš Švedijos dėl jo piliečiui nepalankaus teismo sprendimo

Iranas atšaukė savo ambasadorių iš Švedijos, šios Šiaurės šalies teismui nuteisus Irano pilietį kalėti iki gyvos galvos už karo nusikaltimus ir žudymą Irano ir Irako karo metu 9-ame dešimtmetyje, ketvirtadienį pranešė valstybinė televizija.
Iranas
Iranas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Temos: 2 Švedija Iranas

Pranešime cituojamas Užsienio reikalų ministerijos atstovas Naseras Kanani, kuris teigė, kad ambasadorius iškviestas konsultacijoms, susijusioms su anksčiau šį mėnesį Hamidui Noury paskirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausme.

Stokholmo apygardos teismas nurodė, kad 1988 metų liepą ir rugpjūtį dirbdamas prokuroro pavaduotojo padėjėju Gohardašto kalėjime netoli Irano Karadžo miesto H.Noury dalyvavo žiauriuose nusikaltimuose.

Teismas nurodė, kad 61 metų H.Noury tą vasarą dalyvavo „įvykdant egzekucijas daugeliui politinių kalinių“.

H.Noury Švedijoje buvo teisiamas pagal universaliosios jurisdikcijos principą, leidžiantį šalies teismams nagrinėti sunkių nusikaltimų, tokių kaip karo nusikaltimai, bylas, kad ir kur jie buvo įvykdyti.

Viso teismo proceso metu H.Noury neigė kaltę, o Iranas teismą pavadino „spektakliu“, paremtu politiniais motyvais.

Teismas įvyko tvyrant įtampai Stokholmo ir Teherano santykiuose. Pastaraisiais mėnesiais Irane buvo sulaikyti keli europiečiai, įskaitant Švedijos turistą, du Prancūzijos piliečius ir Lenkijos mokslininką.

Šie sulaikymai sukėlė susirūpinimą, kad Iranas tikisi panaudoti kalinius kaip derybinį kozirį, siekdamas daryti spaudimą Jungtinėms Valstijoms ir Europos šalims, kad jos sušvelnintų sankcijas, Teheranui sugrąžintas pagal 2015 metų branduolinį susitarimą.

H.Noury buvo suimtas 2019 metų lapkritį, kai atvyko į Stokholmą turistiniais tikslais.

Be kita ko, Iranas iškvietė Argentinos reikalų patikėtinį Teherane dėl kelionių draudimo, kurį Buenos Airės įvedė penkiems Irano skrydžių įgulos nariams, jų lėktuvui birželį nusileidus šios Pietų Amerikos šalies oro uoste.

Argentinos prokurorai teigė pradėję tyrimą, kad išsiaiškintų, ar įgulos nariai – 14 venesueliečių ir penki iraniečiai – yra susiję su tarptautiniu terorizmu ar kita neteisėta veikla.

Iranas tokius kaltinimus neigia ir laiko kelionių draudimą įgulos teisių pažeidimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius