Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iranas Belgijos pagalbos darbuotojui skyrė 40 metų kalėjimo bausmę, 74 kirčius rykšte

Valstybinė žiniasklaida antradienį pranešė, kad Iranas už uždarų durų vykusiame teismo procese nuteisė Belgijos humanitarinės pagalbos darbuotoją 40 metų nelaisvės ir nurodė nuplakti jį 74 rykštės kirčiais.
Olivier Vandecasteele
Olivier Vandecasteele / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Irano teismų internetinėje svetainėje skelbiama, kad Revoliucinis teismas nuteisė 41 metų Olivier Vandecasteele 12,5 metų kalėjimo už šnipinėjimą, 12,5 metų už bendradarbiavimą su priešiškomis vyriausybėmis ir 12,5 metų už pinigų plovimą. Jam taip pat skirta 1 mln. JAV dolerių (apie 935 tūkst. eurų) bauda ir 2,5 metų laisvės atėmimo bausmė už pinigų kontrabandą.

Neaišku, ar kaltinimai susiję su pastaruosius keturis mėnesius Iraną krečiančiais antivyriausybiniais protestais, dėl kurių Irano valdžios institucijos, nepateikdamos įrodymų, kaltina užsienio valstybes. Protestai prasidėjo po to, kai policijos areštinėje mirė 22 metų Mahsa Amini, kuri buvo sulaikyta už tai, kad tariamai pažeidė griežtą Irano islamo aprangos kodą.

Iranas per daugelį metų sulaikė daug užsieniečių ir dvigubą pilietybę turinčių asmenų, dažnai nuteisdamas juos po slaptų procesų, kuriuose, pasak teisių grupių, neužtikrinamas teisingas teismas. Kritikai kaltina Teheraną, kad šis kalinius naudoja kaip svertus deryboms su Vakarais, tačiau Irano pareigūnai tai neigia.

Pagal Irano įstatymus O.Vandecasteele į laisvę galėtų būti paleistas po 12,5 metų. Teismų internetinėje svetainėje teigiama, kad nuosprendžius galima apskųsti.

O.Vandecasteele šeimos nariai praėjusį mėnesį pranešė, kad jis jau kelis mėnesius laikomas Irano kalėjime ir yra paskelbęs bado streiką. Jie teigė, kad iš jo buvo atimta galimybė turėti savo pasirinktą advokatą ir kad jis turi rimtų sveikatos problemų.

Belgija paragino savo piliečius išvykti iš Irano, įspėdama, kad jiems gresia savavališkas suėmimas arba nesąžiningas teismo procesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius