-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iranas informavo TATENA plėtosiantis metališkojo urano gamybos technologijas

Teheranas trečiadienį informavo Jungtinių Tautų branduolinių programų priežiūros organizaciją planuojantis tyrinėti metališkojo urano gamybos galimybes, nors šis procesas būtų 2015 metų Teherano susitarimo su galingosiomis šalimis naujas pažeidimas.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vėliausias žingsnis, didinantis spaudimą JAV išrinktajam prezidentui Joe Bidenui, likus kelioms dienoms dienoms iki jo inauguracijos, susijęs su Irano planais tyrinėti metališkojo urano gamybos galimybes Isfahano mieste veikiančioje įmonėje.

Vienoje įsikūrusios Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) pranešime sakoma, kad „sausio 13 dieną Iranas laišku informavo Agentūrą, jog „atitinkamos įrangos minimai tyrimų ir plėtros veiklai modifikavimas ir diegimas jau pradėtas“.

Iranas sako, kad šie tyrimai turi tapti pagrindu gaminti pažangų branduolinį kurą Teherane veikiančiam tyrimų reaktoriui.

„Per pirmąjį etapą gamtinis uranas bus panaudotas gaminti metališkajam uranui“, – per „Twitter“ parašė Irano ambasadorius prie JT būstinės Vienoje Kazemas Gharib Abadi.

Šie tyrimai yra opi sritis, nes metalo pavidalo uranas gali būti pritaikomas kaip branduolinių užtaisų sudedamoji dalis. 2015 metų sutartimi numatoma, kad šiitiškai respublikai 15 metų draudžiama „gaminti arba įsigyti metališkojo plutonio, urano arba jų lydinių“.

Po 10 metų Iranui būtų leista pradėti tyrimus metališkojo urano kuro gamybos srityje. Tuomet Teheranas galėtų gamintis „mažus sutartus kiekius“ šios medžiagos, bet tik tuo atveju, jeigu kitos susitarimo šalys su tuo sutinka.

2018 metais JAV prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai išvedė Vašingtoną iš šios sutarties, oficialiai vadinamos Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA), ir grąžino skaudžias ekonomines sankcijas Iranui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Kitais metais Teheranas paskelbė, kad palaipsniui liausis laikytis kai kurių įsipareigojimų pagal JCPOA, apribojusį šiitiškos respublikos branduolinę veiklą mainais į pažadą švelninti sankcijas.

Iranas jau viršijo šia sutartimi numatytą prisodrinto urano atsargų kiekio ribą, ėmėsi sodrinti uraną iki didesnio nei sutarta lygio, taip pat naudoja pažangesnes sodrinimo centrifugas negu leidžia JCPOA.

Įtampa dar labiau padidėjo nuo praeitų metų lapkričio, kai buvo nužudytas svarbus Irano branduolinės fizikos specialistas Mohsenas Fakhrizadeh.

Po šios atakos, siejamos su Izraeliu, Teheranas pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų, o Irano parlamentas priėmė kontroversišką teisės aktą, reikalaujantį išplėsti branduolinę veiklą ir nutraukti TATENA inspektorių darbą šalyje.

Šis įstatymas taip pat reikalauja, kad Irano atominės energijos organizacija per penkis mėnesius „paleistų metališkojo urano gamybos įmonę“.

Iranas sako, kad visi jo įvykdyti 2015 metų sutarties pažeidimai galėtų būti atšaukti, bet pabrėžia, kad Jungtinės Valstijos pirmiausiai turi sugrįžti prie JCPOA laikymosi ir atšaukti sankcijas.

J.Bidenas siuntė užuominų, kad jis linkęs sugrįžti prie šio susitarimo, tačiau turi nedaug laiko nuo savo inauguracijos iki birželį vyksiančių Irano prezidento rinkimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius