Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas įspėja: JAV pasigailės, jei pasitrauks iš sutarties dėl branduolinės programos

Irano prezidentas Hassanas Rouhani sekmadienį sakė, kad jei Jungtinės Valstijos pasitrauks iš Teherano ir pasaulio galybių susitarimo dėl iraniečių branduolinės programos, Vašingtonas pasigailės „kaip niekada anksčiau“.
Irano prezidentas Hassanas Rouhani  JT Generalinėje Asamblėjoje
Irano prezidentas Hassanas Rouhani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas grasino atsisakyti susitarimo, kai gegužės 12 dieną jį reikės pratęsti, ir reikalavo, kad JAV sąjungininkės Europoje „ištaisytų baisius trūkumus“, nes antraip jis vėl įvesiąs sankcijas Iranui.

„Jei Jungtinės Valstijos pasitrauks iš susitarimo branduoliniu klausimu, netrukus pamatysite, kad jos dėl to gailėsis kaip niekada anksčiau per visą istoriją“, – Irano šiaurės vakaruose sakydamas televizijos transliuotą kalbą pareiškė H.Rouhani.

„Trumpas privalo žinoti, kad mūsų liaudis vieninga, sionistų režimas (Izraelis) privalo žinoti, kad mūsų liaudis vieninga“, – pridūrė H.Rouhani.

Minimą susitarimą 2015 metais sudarė Iranas, Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Jungtinės Valstijos, kurioms tuomet vadovavo prezidentas Barackas Obama.

Pagal susitarimą mainais į Irano pažadą nesiekti branduolinių ginklų buvo panaikintos sankcijos, bet Iranas sako, kad atlygio negauna, nors laikosi susitarimo.

Islamo Respublika visuomet neigė, kad siekia branduolinių ginklų, ir tvirtino, kad jos branduolinės programos tikslai yra vien civiliai.

H. Rouhani konkrečiai nenurodė, kaip Iranas reaguotų, jeigu JAV pasitrauktų iš susitarimo. Tačiau jis sakė, kad laukdamas D. Trumpo sprendimo davė „būtinus nurodymus“, pirmiausia – Irano atominės energetikos organizacijai.

Ketvirtadienį Irano aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei (Ali Chamenėjaus) patarėjas užsienio politikos klausimais Ali Akbaras Velayati (Ali Akbaras Velajatis) perspėjo, kad Teheranas pasitrauks iš susitarimo, jei jo atsisakys Jungtinės Valstijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius