-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas: JAV sankcijos rodo, kad amerikiečių kalbos apie derybas yra „tuščios“

Iranas šeštadienį pareiškė, kad naujos JAV sankcijos šalies naftos chemijos pramonei rodo, jog prezidento Donaldo Trumpo kalbos apie pasirengimą iš naujo derėtis su Teheranu tėra tušti žodžiai.  
Irano vėliava prie JT būstinės Vienoje
Irano vėliava prie JT būstinės Vienoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Prireikė tik vienos savaitės įrodyti, kad JAV prezidento teiginys, jog jis pasirengęs derėtis su Iranu, yra tuščias," – sakė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Abbasas Mousavi.

Jis komentavo JAV Iždo departamento penktadienį paskelbtas naujas sankcijas didžiausiai ir pelningiausiai Irano naftos chemijos grupei „Persian Gulf Petrochemical Industries Company“ (PGPIC).

Ketvirtadienį D.Trumpas pareiškė esąs pasirengęs atnaujinti derybas, jei Iranas sutiktų atsisakyti branduolinių ginklų. Tačiau Teheranas atmetė galimybę derėtis, kol JAV bus pasirengusios „grįžti į normalią padėtį“.

A.Mousavi pavadino naująsias sankcijas dar vienu „ekonominio terorizmo“ pavyzdžiu ir JAV „priešiškumo“ Iranui tąsa.

„Amerikos maksimalaus spaudimo politika yra žlugusi politika, kurią jau daugelį kartų nesėkmingai bandė vykdyti buvę šalies prezidentai. Tai neteisingas kelias, ir JAV vyriausybė gali būti tikra, kad nepasieks nė vieno šios politikos tikslo“, – sakė jis.

Vašingtonas ėmė įvedinėti vienašališkas sankcijas Iranui, kai D.Trumpas pernai gegužę nusprendė pasitraukti iš 2015-ųjų branduolinio susitarimo.

Pirmas sankcijų paketas buvo paskelbtas rugpjūtį, o antrasis – lapkritį.

Balandžio 8 d. Vašingtonas paskelbė Irano revoliucinės gvardijos korpusą (IRGC) „teroristine užsienio organizacija“. Tai atvėrė kelią sankcijoms šios organizacijos finansavimo šaltiniams.

Sankcijas PGPIC penktadienį paskelbęs JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas pareiškė, kad tai yra „įspėjimas, kad mes ir toliau imsimės veiksmų prieš holdingus ir bendroves naftos chemijos sektoriuje ir kitur, kurios teikia finansavimo šaltinius IRGC“.

Pasak Iždo departamento, PGPIC grupei tenka 40 proc. visų Irano naftos chemijos gamybos pajėgumų ir 50 proc. šalies naftos chemijos eksporto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius