-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas kaltina europiečius paaukojus branduolinį susitarimą dėl prekybos interesų

Iranas ketvirtadienį apkaltino Europos vyriausybes, kad jos paaukojo 2015 metų daugiašalį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos, norėdamos išvengti JAV prezidento Donaldo Trumpo prekybinių sankcijų.
Mohammadas Javadas Zarifas
Mohammadas Javadas Zarifas / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Iraniečių užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pareiškė, jog Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos sprendimas nusileisti JAV spaudimui ir antradienį pateikti skundą, kad Iranas pažeidžia branduolinį susitarimą, atima iš jų bet kokią teisę joms jausti moralinę viršenybę.

Šios trys šalys „išdavė JCPOA likučius, kad išvengtų naujų Trumpo tarifų“, sakė M.J.Zarifas, paminėdamas sutartį, oficialiai vadinamą Bendruoju išsamių veiksmų planu (Joint Comprehensive Action Plan, JCPOA).

Jis turėjo omenyje JAV laikraščio „The Washington Post“ trečiadienio straipsnį, kuriame buvo cituojami šaltiniai Europoje, sakę, kad D. Trumpo administracija atnaujino grasinimus įvesti 25 proc. tarifą Europos automobilių eksportui, jei minėtos trys vyriausybės nenusileis.

„Jei norite parduoti savo sąžinę, pirmyn, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M J.Zarifas. – Tačiau NESIJAUSKITE moraliai/teisiškai viršesni.“

Trys didžiosios Europos Sąjungos šalys antradienį paskelbė, kad inicijuoja 2015 metų sutartimi dėl Irano branduolinės programos numatytą mechanizmą, pagal kurį šiitiškai respublikai gali būti sugrąžintos Jungtinių Tautų sankcijos dėl šios sutarties pažeidimų, bet tvirtino, kad lieka įsipareigojusios susitarimui.

JAV 2018 gegužę pasitraukus iš JCPOA ir sugrąžinus griežtas sankcijas Iranui, ES vyriausybės ieškojo būdo leisti Europos kompanijoms toliau prekiauti su Iranu neužsitraukiant didžiulių JAV sankcijų.

Po JAV sankcijų sugrąžinimo smukus Irano ekonomikai, Teheranas nustojo vykdyti dalį pagal susitarimą prisiimtų įsipareigojimų, o sausio pradžioje paskelbė, kad nebepaisys sutartimi nustatytų urano sodrinimo centrifugų skaičiaus apribojimų.

Trys Europos šalys sakė savo skundą pateikusios dėl naujausio Teherano žingsnio nebepaisyti centrifugų skaičiaus apribojimų.

JCPOA numatyta, kad jei kuri nors šalis mano, kad kita šalis nevykdo įsipareigojimų, ji gali pranešti apie tai Bendrajai komisijai, kurią sudaro JK, Prancūzija, Vokietija, Iranas, Rusija, Kinija ir ES. Tokiu veiksmu inicijuojamas mechanizmas, galintis nulemti pasaulinių Jungtinių Tautų sankcijų Iranui sugrąžinimą.

Trečiadienį kalbėdamas Indijoje M.J.Zarifas perspėjo tris Europos vyriausybes, kad jų skundas gali duoti priešingų rezultatų, ir pareiškė, kad jos pačios pažeidžia sutartį, nes ėmė laikytis JAV sankcijų.

„Jos iš mūsų neperka naftos, visos jų kompanijos pasitraukė iš Irano. Taigi, Europa pažeidžia [sutartį]", – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius