-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas kaltina Jungtinę Karalystę „veidmainyste“ dėl didinamo branduolinio arsenalo

Trečiadienį Iranas pasmerkė Jungtinės Karalystės pareiškimą dėl branduolinio arsenalo didinimo kaip „visišką veidmainystę“, nes Londonas kaltina kai kurias kitas šalis, ypač šiitišką respubliką, nesilaikant branduolinio ginklo neplatinimo susitarimo.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Britanija antradienį paskelbė savo užsienio ir gynybos politikos apžvalgą, kurioje atskleidžiamas planas iki šio dešimtmečio pabaigos padidinti šalies branduolinį arsenalą nuo 180 iki 260 branduolinių galvučių. Šiuo sprendimu JK atšaukia ankstesnį sprendimą mažinti branduolinių galvučių skaičių.

Anksčiau Britanija savo pareiškimais ne kartą kritikavo Iraną, kad šis atgaivino kai kurias savo branduolinės programos veiklas, įšaldytas pagal 2015 metais sudarytą daugiašalį susitarimą. Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas iš šio susitarimo Vašingtoną išvedė, tačiau naujai išrinktas prezidentas Joe Bidenas sutartį iš esmės palaiko.

„[Britų ministras pirmininkas] Borisas Johnsonas veidmainiškai „yra susirūpinęs, kad Iranas kuria panaudojamą branduolinį ginklą“, – per „Twitter“ parašė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

„Tą pačią dieną jis pareiškia, kad jo šalis didins savo branduolinį arsenalą“, – pridėjo M.J.Zarifas.

„Kitaip nei [Jungtinė Karalystė] ir jos sąjungininkės, Iranas mano, kad branduoliniai ginklai ir visi masinio naikinimo ginklai yra barbariški ir turėtų būti sunaikinti“, – teigė jis.

Pagal 1970 metais įsigaliojusios Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties sąlygas Jungtinė Karalystė yra laikoma viena iš keleto oficialiai pripažįstamų branduolinių valstybių.

Sutartį taip pat pasirašęs Iranas nėra laikomas branduoline valstybe ir yra įsipareigojęs neįgyti ir negaminti branduolinių ginklų.

Iranas neigia nesilaikąs šio įsipareigojimo, nors pagrindinis šalies priešininkas Izraelis, kuris, manoma, turi slaptą branduolinį arsenalą, ne kartą kaltino Iraną slapčia siekiant pasigaminti branduolinių ginklų.

2015 metais pasirašytas susitarimas dėl Irano branduolinės programos, kurį JK ir kitų Europos šalių vyriausybės bando atkurti, buvo bandymas išsklaidyti šį nerimą dėl Irano branduolinio ginklavimosi.

Britanijos pranešimas taip pat sulaukė kritikos iš Rusijos, kuri britų ataskaitoje įvardyta kaip „viena rimčiausių tiesioginių grėsmių“ Jungtinei Karalystei.

„Esame nusivylę, kad JK pasirinko žengti branduolinių galvučių skaičiaus didinimo keliu. Šis sprendimas kenkia tarptautiniam stabilumui ir strateginiam saugumui“, – sakė žurnalistams Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Branduolinių galvučių egzistavimas yra grėsmė taikai visame pasaulyje“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius