Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas kaltinamas vilkinantis kompensavimą numušto Ukrainos lainerio aukų šeimoms

Kanada, Jungtinė Karalystė, Švedija ir Ukraina trečiadienį apkaltino Iraną vilkinant kompensacijų mokėjimą numušto ukrainiečių lainerio aukų artimiesiems, teigdamos, kad Teheranas dar nesutiko pradėti derybų.
Irano numušto Ukrainos lėktuvo nuolaužos
Irano numušto Ukrainos lėktuvo nuolaužos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiitiška respublika 2020 metų sausio 8 dieną numušė reisu PS752 skridusį Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvą, vos pakilusį iš Teherano oro uosto. Žuvo visi 176 orlaivyje buvę žmonės, įskaitant 85 Kanados piliečius ir nuolatinius gyventojus.

Praėjus trims dienoms Teheranas pripažino, kad jo pajėgos per klaidą pataikė į lainerį „Boeing 737-800“, skridusį į Kijevą.

„Mes, ministrai, atstovaujantys Kanadai, Švedijai, Ukrainai ir Jungtinei Karalystei, reiškiame didelį nusivylimą, kad Irano Islamo Respublika nepriėmė kelių mūsų prašymų 2021 metų lapkričio 22 dieną susitikti ir derėtis dėl žalos atlyginimo dėl reisu PS752 skridusio lėktuvo numušimo“, – sakoma bendrame keturių valstybių pareiškime.

Penktadienį Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly pasikalbėjo su savo kolege brite Elizabeth Truss ir kartu įsipareigojo „siekti teisingumo, patraukiant Iraną atsakomybėn“.

Keturios žalos atlyginimo siekiančios šalys trečiadienį pareiškė, kad jei šiitiška respublika ir toliau „vengs derybų su [šalių] grupe, neliks kito pasirinkimo, kaip tik rimtai apsvarstyti kitus veiksmus ir priemones šiam klausimui išspręsti pagal tarptautinę teisę“.

Sekmadienį Teherane prasidėjo 10 karių, siejamų su lainerio numušimu, teismas.

Kovą paskelbtoje galutinėje ataskaitoje Irano civilinės aviacijos organizacija (CAO) atkreipė dėmesį į raketų smūgius ir iraniečių sausumos pajėgų „parengtį“ dėl 2020-ųjų pradžioje tvyrojusios įtampos tarp Irano ir Jungtinių Valstijų.

Prieš pat tragediją šiitiška respublika buvo smogusi JAV bazei Irake, atsakydama į generolo Qassemo Soleimani nužudymą, ir laukė Vašingtono atsako.

Ukraina, per katastrofą netekusi 11 piliečių, tą ataskaitą pavadino „cinišku bandymu nuslėpti [tikrąsias] tragedijos priežastis“. Tuo metu Otava pareiškė, kad dokumente nėra „jokių tvirtų faktų ar įrodymų“, ir pažadėjo netrukus paskelbti savo pačios tyrimo rezultatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius