-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 01 /14:08

Iranas neigia pranešimus apie vykdytą atominių ginklų programą

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pirmadienį atmetė naujus Izraelio premjero Benjamino Netanyahu kaltinimus, kad Teheranas slapta vykdė branduolinių ginklų kūrimo programą.
Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu
Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltiesiems rūmams tebesvarstant, ar pasitraukti iš 2015 metų istorinės branduolinės sutarties su Iranu, kuriai Izraelis priešinasi, B. Netanyahu anksčiau pirmadienį pareiškė turįs „įrodymų“ apie slaptą Teherano atominių ginklų programą. Anot jo, Izraelis neseniai gavo 55 tūkst. dokumentų ir 183 kompaktinius diskus su informacija iš Irano „branduolinių archyvų“. Premjeras pavadino tai „didžiu žvalgybos pasiekimu“.

Tuo metu M. J. Zarifas savo „Twitter“ žinutėje parašė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas puolė iš naujo žarstyti senus kaltinimus, jau išnagrinėtus TATENA (Tarptautinės atominės energetikos agentūros), kad panaikintų susitarimą.

„Kaip patogu: laiko atžvilgiu koordinuotas numanomų žvalgybos duomenų paviešinimas, atliktas apie vilką šūkavusio berniuko, likus vos kelioms dienoms iki gegužės 12-osios“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje B. Netanyahu ir D. Trumpo nustatytą terminą, iki kada jie turi apsispręsti, ar JAV pasitrauks iš tarptautinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos, ar toliau jo laikysis.

2015-aisiais JAV ir kelios kitos šalys su Iranu susitarė nutraukti 12 metų trukusią priešpriešą dėl Teherano branduolinės programos. Tuomet baimintasi, kad Iranas artėja prie galimybių pasigaminti branduolinį ginklą užsitikrinimo.

Iranas sutiko įšaldyti savo branduolinę programą mainais į tarptautinių sankcijų atšaukimą.

D. Trumpas šį susitarimą kritikuoja kaip nepakankamą ir žada gegužės 12-ąją paskelbti savo apsisprendimą, tačiau Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija – trys jį pasirašiusios Europos šalys – siekia, kad JAV prezidentas savo nuomonę pakeistų.

Izraelio vadovą vadina melagiu

Iranas antradienį pareiškė, kad Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, vėl apkaltinęs šiitišką respubliką slapta vykdžius branduolinių ginklų kūrimo programą, yra „pagarsėjęs melagis“.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Bahramas Ghasemi sakė, jog kaltinimai, kad Teheranas melavo pasauliui apie savo branduolines ambicijas, yra „nuvalkioti, beverčiai ir gėdingi“.

Šiuos kaltinimus išsakė „susimovęs ir pagarsėjęs melagis, neturinti pasiūlyti nieko kita, tik melą ir apgaulę“, sakoma B. Ghasemi pranešime.

„Netanyahu ir liūdnai pagarsėjęs vaikus žudantis sionistų režimas tikriausiai pasiekė esminį susitarimą, kad pasaulio žmonėms jau gana būti sąmoningiems ir suprantantiems“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius