Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas pateikė skundą JT dėl JAV naikintuvų įvykdyto lėktuvo perėmimo virš Sirijos

Iranas penktadienį kreipėsi į Jungtines Tautas, protestuodamas dėl tarptautinės teisės „šiurkštaus pažeidimo“, kai viename iraniečių keleiviniame lėktuve kilo panika, dviem JAV naikintuvams priartėjus prie lainerio virš karo krečiamos Sirijos.
Irano vėliava virš Teherano
Irano vėliava virš Teherano / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Iranas Sirija

Ketvirtadienį įvykęs incidentas išprovokavo naujausią konfrontaciją tarp Teherano ir Vašingtono nuo 2018 metais JAV prezidento Donaldo Trumpo vienašališkai priimto sprendimo pasitraukti iš sutarties dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos ir atnaujinti Iranui skaudžias sankcijas.

Irano valstybinis televizijos kanalas IRIB parodė mėgėjišką filmuotą medžiagą iš lėktuvo, kur matomi klykiantys keleiviai „Mahan Air“ orlaiviui, skridusiam iš Teherano į Beirutą, staiga pakeitus kursą.

Šiame vaizdo įraše matyti keleivis sukruvinta kakta, o kitas – pargriuvęs ant grindų. Per lėktuvo langą matėsi vienas iš amerikiečių orlaivių.

Kitame vaizdo įraše, kuris, matyt, buvo nufilmuotas telefonu, matyti bent du naikintuvai, skrendantys šalia lėktuvo.

Valstybinė naujienų agentūra IRNA nurodė, kad JT Saugumo Tarybai ir generaliniam sekretoriui bus pateiktas protesto laiškas dėl „grėsmės, sukeltos „Mahan Air“ keleiviniam lėktuvui“.

Irano užsienio reikalų ministerija taip pat pranešė, kad skundai bus pateikti Tarptautinei oro transporto asociacijai (IATA) ir Šveicarijos ambasadai Teherane, atstovaujančiai JAV interesams šiitiškoje respublikoje, Amerikos ir Irano diplomatiniams santykiams nutrūkus po 1979 metų Islamo revoliucijos.

„Jeigu lėktuvui kažkas atsitiks per grįžtamąjį reisą, Iranas laikys atsakingomis Jungtines Valstijas“, – IRNA sakė URM atstovas Abbasas Mousavi.

JAV kariškiai sakė, kad naikintuvas „F-15 per įprastą oro misiją... atliko „Mahan Air“ keleivinio oro lainerio standartinį vizualinį patikrinimą saugiu atstumu, būdamas maždaug už 1 000 metrų“.

JAV Centrinis štabas (CENTCOM) paskelbė šį pranešimą, Irano valstybinei televizijai parodžius reportažą apie „Mahan Air“ laineryje kilusią paniką.

„Profesionalus perėmimas“

Pirminiame pranešime valstybinis transliuotojas nurodė, kad kariniai lėktuvai tikriausiai priklausė Izraeliui.

„Po šio Izraelio naikintuvo pavojingų veiksmų komercinio lėktuvo pilotas staigiai sumažino skrydžio aukštį, kad išvengtų susidūrimo... [todėl] viduje buvo sužeisti keletas keleivių“, – sakoma IRIB reportaže.

IRNA nurodė, kad „Mahan Air“ pilotas per radiją susisiekė su dviem JAV naikintuvais, o paskui saugiai nusileido Libano sostinėje.

CENTCOM, atsakingas už JAV kariuomenės operacijas Vidurio Rytų regione, savo ruožtu tvirtino, kad „profesionalus perėmimas buvo vykdomas laikantis tarptautinių standartų“.

„Kai F-15 pilotas nustatė orlaivį kaip „Mahan Air“ keleivinį lėktuvą, F-15 atsitraukė saugiu atstumu nuo orlaivio“, – pranešė Centrinis štabas.

Tuo metu Irano televizija incidentą apibūdino kaip „provokuojamą ir pavojingą“.

Vienas Libano saugumo šaltinis sakė, kad iraniečių lėktuvas saugiai nusileido Beiruto tarptautiniame oro uoste, bet jame buvo „keturi lengvai sužeisti keleiviai“.

Sirijos televizija ir oficiali naujienų agentūra SANA, cituodamos civilinės aviacijos šaltinius, teigė, kad „lėktuvai, kurie, kaip manoma, priklauso JAV vadovaujamai koalicijai, perėmė Sirijos oro erdvėje Tanafo regione civilinį Irano lėktuvą, dėl to kapitonas buvo priverstas staigiai mažinti aukštį, o tai lėmė lengvus keleivių sužalojimus“.

Koalicija naudojasi Tanafo baze, kovodama Sirijoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS). Tuo metu per Siriją jau devynerius metus krečiantį pilietinį karą Iranas remia Damasko režimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius