Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas perspėja Izraelį susilaikyti nuo „karinių avantiūrų“

Teheranas ketvirtadienį atsiųstame laiške JT Saugumo Tarybos vadovui įspėjo Izraelį susilaikyti nuo bet kokios atakos prieš Irano branduolinius objektus, šiitiškos respublikos nesutaikomam priešininkui pareiškus, kad jis turi teisę panaudoti jėgą.
 Ebrahimo Raisi
Irano prezidentas Ebrahimas Raisi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Izraelis

„Perspėjame sionistų režimą dėl bet kokio apsiskaičiavimo ar karinės avantiūros, nukreiptos prieš Iraną ir jo branduolinę programą“, – rašoma iraniečių ambasadoriaus prie JT Majido Takhto Ravanchi laiške, paskelbtame naujienų agentūros „Tasnim“.

Jis taip pat pareiškė, kad Izraelio „provokuojami ir avantiūristiški grasinimai... pasiekė nerimą keliantį lygį“. Diplomato teigimu, „sistemingi ir aiškūs sionistų režimo grasinimai... įrodo, kad jis yra atsakingas už ankstesnius teroristinius išpuolius prieš [Irano] taikią branduolinę programą“.

Trečiadienį kalbėdamas per susitikimą su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu, izraeliečių užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas pareiškė, kad žydų valstybė „pasilieka teisę“ panaudoti jėgą, kad neleistų Teheranui įgyti branduolinių ginklų.

Y.Lapidas pridūrė, kad būdami Holokaustą išgyvenusių tėvų sūnūs jis ir A.Blinkenas „žinome, kad būna momentų, kai valstybės privalo panaudoti jėgą, kad apsaugotų pasaulį nuo blogio“.

Amerikiečių diplomatijos vadovas savo ruožtu pabrėžė: „Tebemanome, kad diplomatija yra veiksmingiausia priemonė.“ Tačiau jis pridūrė, kad „esame pasirengę imtis kitų variantų, jei Iranas nepakeis kurso“.

Tokie komentarai išsakyti tęsiantis pastangoms atnaujinti Irano ir pasaulio galingųjų valstybių sudarytą istorinį branduolinį susitarimą, atsidūrusį prie žlugimo ribos 2018 metais, kai Jungtines Valstijas iš jo vienašališkai išvedė tuometis prezidentas Donaldas Trumpas.

Sausį pareigas pradėjęs eiti dabartinis JAV prezidentas Joe Bidenas užsiminė norįs grįžti į 2015 metų susitarimą. Pagal šį paktą Teheranui buvo sušvelnintos ekonominės sankcijos mainais į aiškius Irano branduolinės veiklos apribojimus.

Izraelis pasisako kategoriškai prieš šios sutarties atnaujinimą.

ES pasiuntinys Enrique Mora, kuriam pavesta koordinuoti derybas dėl susitarimo, ketvirtadienį Teherane susitiko su iraniečių užsienio reikalų viceministru Ali Bagheri.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius