Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas pranešė paleidęs australę mokslininkę mainais į tris išlaisvintus iraniečius

Irane daugiau nei dvejus metus nelaisvėje laikyta australų mokslininkė Kylie Moore-Gilbert paleista mainais į tris užsienyje suimtus iraniečius, trečiadienį pranešė valstybinė televizija.
Kylie Moore-Gilbert
Kylie Moore-Gilbert / „Scanpix“/AP nuotr.

Valstybinės televizijos pranešime trečiadienį sakoma, kad trys per apsikeitimą kaliniais paleisti iraniečiai buvo sulaikyti už bandymą apeiti sankcijas. Daugiau informacijos nepateikiama.

Melburno universiteto Artimųjų Rytų studijų dėstytoja Kylie Moore-Gilbert 2018 metų rugsėjo mėnesį pateko į Teherano Evino kalėjimą, skyrus jai 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Ji buvo tarp kelių vakariečių, sulaikytų Irane ir apkaltintų šnipinėjimu. Tarptautinė bendruomenė šiuos kaltinimus kritikuoja, o sulaikytųjų šeimos ir teisių gynėjai sako, kad jie neturi teisinio pagrindo.

Kol kas neaišku, kada K.Moore-Gilbert bus sugrąžinta į Australiją. Valstybinė televizija parodė reportažą, kuriame nufilmuota, kaip pilkos spalvos hidžabą dėvinti moteris sėdi, kaip manoma, Teherano oro uosto laukimo salėje. Ji taip pat dėvėjo mėlyną apsauginę kaukę.

Tame pačiame reportaže buvo parodyti trys vyrai su Irano valstybinėmis vėliavomis ant pečių – esą paleisti mainais už K.Moore-Gilbert. Anksčiau valstybinė televizija skelbė, kad jie yra „ekonominiai aktyvistai“. Daugiau informacijos nebuvo pateikta.

Pastaraisiais mėnesiais tarptautinė bendruomenė padidino spaudimą Iranui paleisti australę, pasirodžius pranešimų, kad per ilgą kalinimo vienutėje laikotarpį jos sveikata pablogėjo ir ji buvo perkelta į liūdnai pagarsėjusį Karčako kalėjimą į rytus nuo Teherano.

K.Moore-Gilbert buvo paskelbusi bado streiką ir prašė Australijos vyriausybės aktyviau imtis jos išlaisvinimo. Laiške Australijos premjerui ji rašė, kad „grubiai pažeidžiamos“ jos teisės, ji patiria psichologinę prievartą, yra kalinama vienutėje.

K.Moore-Gilbert suėmimas dar padidino įtampą Irano ir Vakarų santykiuose. Anksčiau šiais metais JAV Bagdade nužudė itin įtakingą Irano kariuomenės veikėją – generolą Qasemą Soleimani.

Iranas atsakė balistinių raketų smūgiu irakiečių karinėms bazėms, kuriose buvo laikoma amerikiečių karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius